Dok Vast staat bovenaan de Top 10 BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie projecten

Wat zijn de meest duurzame nieuwe opgeleverde gebouwen van Nederland volgens de BREEAM-NL methodiek? Een ranglijst van de tien duurzaamste projecten, uitgedrukt in percentages. 

1. Distributiecentrum Dok Vast Vossenberg II in Tilburg (Vijf sterren, 91,17%)

In april 2014 behaalde Dok Vast met haar distributiecentrum op het Tilburgse bedrijventerrein Vossenberg II de allerhoogste BREEAM-NL score ooit voor een opgeleverd nieuw gebouw. In het distributiecentrum is onder meer gebruik gemaakt van duurzame materialen, automatisch dimmende LED-verlichting, driedubbel isolatieglas, extra isolatie van gevels en daken en het toepassen van een warmtepomp. Jos Klanderman, Managing Director van Dok Vast, is zeer verheugd met de hoogste score ooit voor een opgeleverd nieuw gebouw: 'We hebben hier samen met alle bouwpartners, met Heembouw en Habeon Architecten voorop, een geweldige prestatie geleverd."

2. Lely bedrijfshal in Maassluis (Vijf sterren, 88,32%)

Begin dit jaar opende koningin Maxima de hyperduurzame Lely Campus in Maassluis. Het bedrijfsgebouw kent verschillende duurzame maatregelen, waaronder metalen sandwichpanelen met een zeer hoge isolatiewaarde. Daarnaast wordt op slimme wijze het dak van de hal gebruikt als parkeerdek. Daarnaast ishet dak ingericht met een sportveld, groenvoorziening en een wandelpad, technische ruimten voor luchtbehandelingskasten, vleermuisbehuizing en is er de mogelijkheid op termijn 13 windmolens toe te passen.

3. Lely kantoren in Maassluis (85,32%)

Het kantorengedeelte van de Lely Campus completeert de Top 3. Het kantoor is volledig ingericht op de filosofie van Work Smarter, waarin (inrichtings-)elementen van Het Nieuwe Werken en LEAN principes worden gecombineerd, met verregaande individuele regelbaarheid van klimaat en zeer energiezuinige verlichting.

 

4. Venco Campus in Eersel (Vijf sterren: 85,29%)

Tijdens de Dutch Green Building Week in september 2013 sleepte de Venco Campus heeft allereerste vijf sterren BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie Oplevercertificaat in de wacht. Het ei-vormige gebouw in Eersel is een op en top duurzaam gebouw, met een dak dat bijna volledig is belegd met zonnepanelen. Ook heeft de Venco Groep, internationaal bedrijf in de pluimveehouderij, eigen installaties toegepast in het gebouw. In Eersel is compromisloos verduurzaamd.

5. De Monarch I in Den Haag (Vier sterren: 79,90%)

In het Beatrixkwartier in Den Haag staat het statige kantoorgebouw De Monarch. Bij het ontwerp van het 19.000 vierkante meter grote pand en de installaties is rekening gehouden met duurzaamheid. Zo is de gebouwschil goed geïsoleerd, heeft het gebouw een WKO en wordt er met bewegingsmelders voor gezorgd dat de verlichting niet onnodig brandt.

 

6. Technisch Centrum NedTrain in Utrecht (77,38%)

Het Technische Centrum te Utrecht is een industriegebouw dat is bedoeld om een trein in te zetten voor onderhoudswerkzaamheden. Een klein deel van het gebouw is ingericht met ondersteunende functies, zoals magazijn, toiletten, kleedruimtes, technische ruimte en kantine. Het is een op en top duurzaam centrum geworden. 

 

7. Enexis Regiokantoor Maastricht (Vier sterren: 76,38%)

Voor een bedrijf als netbeheerder Enexis is een duurzaam gebouw natuurlijk een must. Het regiokantoor in Maastricht is een echte showcase van hoe je zuinig met energie om kan gaan. Maar dat niet alleen. Het gebouw is ook een toonbeeld van flexibiteit: het heeft een modulair en demontabel constructiesysteem. Bijzonder is ook het atrium. Dat werkt als een groene long voor het gebouw omdat het door de groene beplanting verse ventilatielucht oplevert.

8. Nutricia Research in Utrecht (Vier sterren: 75,83%)

In het gebouw Nutricia Research in Utrecht speelt duurzaamheid een belangrijke rol. Zo is in het gebouw uitsluitend FSC gecertificeerd hout gebruikt. Daarnaast zijn de glazen gevels hoogisolerend en zorgen ervoor dat er weinig kunstlicht nodig is. Ook is het gebouw flexibel ontworpen; laboratoria zijn eenvoudig om te vormen tot kantoorruimte. Het gebouw kreeg afgelopen maand een vier sterren BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie Oplevercertificaat.

9. Schneider Electric in Hoofddorp (Vier sterren: 75,59%)

In Hoofddorp is op en om Park 20|20 een grote verzameling duurzame BREEAM-NL projecten te vinden. Het gebouw voor Schneider Electric behaalt hier de hoogste score. Dat komt onder andere door de talloze energiebesparende technische innovaties die in het gebouw zijn verwerkt. Bijvoorbeeld waterloze urinoirs, water- en energiemeters, slimme verlichting en

10. Enexis Regiokantoor Venlo (Vier Sterren: 75,53%)

Het regiokantoor Enexis Venlo is het tweede gebouw in een reeks van drie verspreid over het land Maastricht, Venlo, Zwolle. Bijzonder aan dit gebouw zijn de gevels: door hun vorm zijn ze zonwerend en voorkomen dat het goed geïsoleerde gebouw te veel opwarmt door directe zoninstraling maar garanderen wel voldoende daglicht en uitzicht. Het centrale atrium in het gebouw werkt als een groene long; een getemperd buitenklimaat waaruit verse ventilatie lucht wordt getrokken.

Gerelateerd

Eerste tool van Masterplan Ventilatie: Quickscan COVID-19 en ventilatie in kantoren

Eerste tool van Masterplan Ventilatie: Quickscan COVID-19 en ventilatie in kantoren

DGBC ziet aanknopingspunten in Renovation Wave van Timmermans

DGBC ziet aanknopingspunten in Renovation Wave van Timmermans

Video’s Dutch Green Building Week online

Video’s Dutch Green Building Week online