Diederik Samsom op DGBW over ‘waardeloze’ energielabels

“Het is eigenlijk een hopeloos ding, dat energielabel voor kantoren. Bovendien is het een waardeloze ambitie, als ik het plat mag zeggen.” Aan het woord is Diederik Samsom. En dat zijn pittige uitspraken voor iemand die voorzitter is van de Klimaattafel Gebouwde Omgeving van het Klimaatakkoord. Het klinkt zelfs somber, maar dat is Samsom juist niet.

“Met onze Klimaattafel hebben we een ambitieuze norm neergelegd, dat is ons belangrijkste winstpunt. We hebben de afgelopen jaren flink zitten aarzelen met die normering. We hebben daarom gezegd: die norm moet strenger, breder en effectiever. Onder de motorkap gaat er de komende tijd van alles gebeuren. We houden het energielabel als etiket, maar in de onderliggende rekenmethodiek gaan we kWh per vierkante meter hanteren. We gaan dus meer kijken naar het werkelijke energiegebruik. Dat is veel verstandiger”, vertelt Samsom in het nieuwe magazine Toekomstbouwers van DGBC, dat donderdag is verschenen.

Vragen stellen

Die boodschap zal hij ook als spreker op het DGBC Congres delen. Op 27 september spreekt Samsom tijdens een interactieve sessie, bezoekers kunnen dus ook vragen aan hem stellen! Ook ziet Samsom straks Linde Nieman van de Jonge Klimaatbeweging naast zich op het podium. Linde is een klimaatactiviste die Samsom al vaker is tegengekomen, dat belooft een interessant gesprek te worden.

Nieuwsgierigen naar de visie van Samsom op het Klimaatakkoord en zijn persoonlijke drijfveren, kunnen zich nog inschrijven voor het DGBC Congres tijdens de Dutch Green Building Week. Deze editie staat in het teken van Paris Proof. Kijk op dgbw.nl voor meer informatie over het programma van de week of meld je aan voor het congres.

Gerelateerd

Building Life ambassadeur Dennis Hauer is architect en directeur bij Urban Climate Architects in Delft

‘Biobased gebouwen voelen beter, zijn gezonder, slaan CO2 op én zijn veel leuker om te ontwerpen’

Provincie Gelderland neemt voortrekkersrol in waterzuinige nieuwbouw

Koplopers waterzuinige nieuwbouw in Gelderland gaan het doen

Scope 3-emissies van vastgoed, bouw en ontwerpprojecten soms wel meer dan 100 keer groter dan scope 1 en 2

Scope 3-emissies van vastgoed, bouw en ontwerpprojecten soms wel meer dan 100 keer groter dan scope 1 en 2