DGBW: Wonderwoods groeit!

Tijdens de DGBW sessie Wonderwoods Groeit! werden de luisteraars meegenomen in het ontwerpproces en ontwerpresultaat van het vooruitstrevende project Wonderwoods.

Robbert van Dijk, Pieter Vandeginste (ASR Vastgoed) en Menno Ploeger (GS vastgoed) vertelden over de uitdagingen en toegepaste innovatie van hun project.

Bekijk hier de opname van DGBW: Wonderwoods Groeit!


​​​​​​​In dec 2020 zal de bouw van de twee toren van start gaan. 
Het project is geïnspireerd op Bosco Verticale in Milaan, waaruit de visie is ontstaan om meer groen te integreren in de stedelijke omgeving. Zo ook in het centrum van Utrecht. De twee torens zijn ontworpen door Stefano Boeri Architetti en MVSA Architects, waarbij in de ene toren veel extern groen en bij de andere intern groen komt. Er wordt ook wel gesproken over de introverte en extroverte toren. Het groen in beide gebouwen is gebaseerd op de vegetatie van de Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, waarbij zorgvuldige selectie noodzakelijk is om het groen in de torens in alle seizoenen visueel en functioneel te laten zijn.


Het groen heeft ontzettend veel voordelen, zoals een koelend effect, CO2-opname, zuurstofvoorziening, en schaduw. Maar de in totaal 1 hectare aan groen die gerealiseerd gaat worden vraagt ook om een lange termijn onderhoudsplan en zal door “vliegende hoveniers” worden onderhouden.


Wonderwoods is echter meer dan alleen een groen project en heeft op alle vlakken duurzaamheid integraal in het ontwerp verwerkt. “Wateropvang gaan we maximaal gebruiken, het stroomt door in alle bouwlagen en overtollig water wordt opgeslagen in de kelder. De hemelwaterafvoer zal wel worden aangesloten op het riool maar naar verwachting zal hier green druppel water door stromen.”


Daarnaast speelt, mede gezien door de locatie bij Utrecht CS, mobiliteit een grote rol. Door middel van deelauto’s en fietsen zullen bewoners en gebruikers flexibel mobiel zijn op een duurzame manier. De kantoren zijn daarbij zo ontworpen dat alle werkplekken rondom groen hebben op alle verdiepingen. En er is ruimte voor culturele exposities en kunst. Wonderwoods zal een project worden dat op veel vlakken duurzaam is door innovatie.

Gerelateerd

48 overheden en marktpartijen sluiten zich aan bij City Deal Circulair en Conceptueel Bouwen

48 overheden en marktpartijen sluiten zich aan bij City Deal Circulair en Conceptueel Bouwen

Op naar 2050: iedereen kan bijdragen aan Advancing Net Zero

Op naar 2050: iedereen kan bijdragen aan Advancing Net Zero

Grootste vlindertuin in Nieuw Delft met oplevering Guldenwater

Grootste vlindertuin in Nieuw Delft met oplevering Guldenwater