DGBW: ‘kringlopen’ in een circulair gebouw

Voor de rondleiding valt bij aankomst de gevel van de Kringloopwinkel Noppes in Houten meteen op. Het pand uit 2012 straalt aan alle kanten duurzaamheid uit: de gevel is voorzien van sloop- en steigerhout aangevuld met vogelhuisjes die gemaakt zijn door werknemers van de sociale werkplaats.

Het hout op de gevel is niet nieuw, het komt van de milieustraat een eindje verderop. Ook de laag eronder, de betonklinkers, is niet nieuw. Die komen uit een gesloopte basisschool. Ook uit de buurt. Het zijn de verhalen achter dit bijzondere gebouw die worden verteld tijdens de rondleiding die Arcadis organiseert.

Klein budget

“Het gebouw is in 2012 binnen een klein budget gerealiseerd en daarmee het bewijs dat duurzaamheid niet duur hoeft te zijn”, vertelt Roline den Hartog van Arcadis die de rondleiding geeft. “Door een zorgvuldige afweging bij de materiaalkeuze vormt de Kringloopwinkel een etalage voor hergebruikte bouwmaterialen. Het gasloze gebouw is energiezuinig en CO2-vriendelijk door goede isolatie, optimalisatie en regelbaarheid van installaties naar gebruiksbehoefte en het gebruik van daglichtsystemen om natuurlijk licht diep in het gebouw te brengen.”

Solartubes

Door solartubes komt overdag zoveel licht binnen dat er nog maar een derde van de behoefte aan licht is. En dat wordt ook nog eens met led verlicht. Arcadis liet in dit gebouw zien dat je met slim nadenken over wat nou eigenlijk echt nodig is voor een functie, een efficiënt en passend project kan neerzetten. ‘Kringlopen’ in een circulair gebouw, de cirkel is rond.

DGBC-partners

Arcadis

Gerelateerd

Europees Parlement

EU geeft definitieve goedkeuring aan herziening verordening bouwproducten (CPR)

Whitepaper met alle informatie die je nodig hebt om data over je energiegebruik te verzamelen. 'Sturen op werkelijk energiegebruik' gidst bedrijven door datadoolhof

Waarom sturen op werkelijk energiegebruik en hoe doe je dat?

Building Life ambassadeur Sven ’t Hart is junior adviseur bij adviesbureau Merosch.

'CO2-gestuurd bouwen is nog een relatief onbekend onderwerp'