DGBW: De datagedreven Paris Proof-aanpak van Bouwinvest [video]

Bouwinvest heeft vijf vastgoedfondsen in verschillende sectoren en is sinds 2012 actief bezig met het verduurzamen van hun vastgoed. De afgelopen jaren richtte dit zich vooral op de logische stappen. Daarmee is al zo’n 25% gereduceerd op het energiegebruik. Dankzij de Paris Proof norm is er nu een stip op de horizon gezet waar naartoe kan worden gewerkt. Bouwinvest heeft als doel om in 2045 al het vastgoed gemiddeld Paris Proof te krijgen.

Door voor te blijven lopen op ontwikkelingen, legt Micha Reusen (Hoofd Innovatie en Duurzaamheid) uit, zorgt Bouwinvest dat het risico laag wordt gehouden voor de klanten en het rendement stabiel. Maatregelen verdienen zich terug door kostenreductie, maar ook door vermeerdering van kwaliteit en comfort.

Naar einddoel

Innax adviseert Bouwinvest bij het verduurzamen van hun vastgoed. Daarbij gaat het niet alleen over het gebouw, maar ook over het gebruik door de huurders. De ontwikkelde routekaart is een langetermijnplan voor hoe je op je gebouwen naar het einddoel brengt. Op dit moment wordt slimme software gebruikt om snel een eerste inzicht te kunnen geven op basis van beschikbare informatie. De uitkomsten worden tegen het MJOP en vastgoedplan aangelegd. Het is niet erg dat niet alle informatie beschikbaar is, licht Reusen toe, in de loop van de tijd kan de routekaart scherper worden gesteld. Door innovatie zullen plannen ook veranderen. De routekaart staat dus niet vast voor de komende decennia, maar continu gemonitord en regelmatig aangepast worden.


Belangrijk is dat we moeten zorgen dat gebouwen goed gaan presteren. Een Paris Proof gebouw presteert goed op energie. Joop van der Voort (Commercieel directeur bij Innax): “We zien dat huurders steeds meer het belang zien in een duurzaam gebouw. Geeft meer comfort en werkplezier.”

Communicatie

De grootste uitdaging is nu om het voor elkaar te krijgen zit ‘m in de communicatie, het gesprek met de stakeholders is de algehele conclusie. Gebruikers, beheerders, eigenaren en gemeentes zijn bezig met routekaarten. Zorgt dat die op elkaar aansluiten. Reusen en Van der Voort roepen op om aan de slag te gaan. “Dat kan stap voor stap en bijvoorbeeld door te starten met een gebouw. Maar houdt de stip op de horizon in het oog!”


Paris Proof is de door DGBC gestelde norm die aangeeft dat je aan de klimaatdoelstellingen van 2050 voldoet. Als eerste richt deze norm zich niet op het theoretisch, maar op werkelijke energiegebruik (op de meter).


Bekijk het hele webinar hieronder terug


Paris Proof Webinar | Bouwinvest & INNAX from INNAX on Vimeo.

Gerelateerd

48 overheden en marktpartijen sluiten zich aan bij City Deal Circulair en Conceptueel Bouwen

48 overheden en marktpartijen sluiten zich aan bij City Deal Circulair en Conceptueel Bouwen

Op naar 2050: iedereen kan bijdragen aan Advancing Net Zero

Op naar 2050: iedereen kan bijdragen aan Advancing Net Zero

Grootste vlindertuin in Nieuw Delft met oplevering Guldenwater

Grootste vlindertuin in Nieuw Delft met oplevering Guldenwater