DGBC in 2020: Made in Holland

Nederland is een exportland. Hoe klein ons land ook is, onze merken zijn wereldwijd bekend. De wereldwijde economie kent bekende namen als Philips, Heineken, Booking.com en de vele banken die hun oorsprong in Nederland vinden. Maar ook veel onbekendere merken die toch in de hele wereld hun stempel op de economie drukken: Made in Holland. Maar ook op het gebied van duurzaamheid speelt Nederland een grote rol.

Meer dan 25 jaar geleden lanceerde Ed Nijpels het eerste Nationaal Milieubeleidsplan (NMP) wat Nederland internationaal op de kaart zette en wat een blauwdruk vormde voor diverse Europese beleidsplannen. Als het aan DGBC ligt pakt Nederland opnieuw haar rol als gidsland met duurzaam ondernemerschap voor een duurzaam gebouwde omgeving. Niet alleen door te exporteren, maar ook door Nederland versneld te verduurzamen en daarmee een voorbeeld te zijn voor andere landen.

Made in Holland

DGBC kiest ieder jaar een thema om de doelstellingen extra onder de aandacht te brengen. Vorig jaar stond in het teken van #hetkanwel, 2020 zal in het teken staan van #madeinholland. Het komende jaar staat in het teken van pioniers, innovators, creatieve denkers en doeners die een duurzame en toekomstbestendige gebouwde omgeving verder brengen met ideeën en innovaties en daarmee Nederland internationaal op de kaart zetten.

DGBW

Het thema komt tot uiting in verschillende activiteiten van DGBC. Zo zal de Dutch Green Building Week in het teken staan van Made in Holland, net als onze aanwezigheid op PROVADA. Daarnaast zullen wij verbindingen leggen met voorlopers uit andere landen en andersom zal juist DGBC aan de wereld laten zien waar wij voor staan.

Voorlopers

Want het werk van DGBC en achterban kan op veel interesse uit het buitenland rekenen. Het Paris Proof-plan wordt (deels) geadopteerd en in beleidsplannen van andere Green Building Councils verwerkt. Ook de inspanningen om circulair bouwen meetbaar te maken, worden intensief gevolgd door ‘verduurzamers’ uit omringende landen.

 

 

Gerelateerd

Building Life ambassadeur Dennis Hauer is architect en directeur bij Urban Climate Architects in Delft

‘Biobased gebouwen voelen beter, zijn gezonder, slaan CO2 op én zijn veel leuker om te ontwerpen’

Provincie Gelderland neemt voortrekkersrol in waterzuinige nieuwbouw

Koplopers waterzuinige nieuwbouw in Gelderland gaan het doen

Scope 3-emissies van vastgoed, bouw en ontwerpprojecten soms wel meer dan 100 keer groter dan scope 1 en 2

Scope 3-emissies van vastgoed, bouw en ontwerpprojecten soms wel meer dan 100 keer groter dan scope 1 en 2