DGBC festival in Floating Office Rotterdam

Tijdens de Dutch Green Building Week van dit jaar organiseert Dutch Green Building Council op donderdag 7 oktober het DGBC Festival. Gedurende dit festival worden bezoekers getrakteerd op mooie voorbeelden rondom het thema Lead - Act - Change, in relatie tot het verduurzamen van de gebouwde omgeving. Aan het programma van de dag wordt op dit moment hard gewerkt, maar een van de belangrijkste locaties van de dag is inmiddels bekend: Floating Office Rotterdam.

Dat uitgerekend Floating Office Rotterdam een hotspot is tijdens de Dutch Green Building Week, is niet zo gek. Het is een bijzondere plek; een duurzaam drijvend kantoor van 3000 m2 VVO in de Rotterdamse Rijnhaven dat straks ook de thuisbasis is van het VN-klimaatcentrum Global Centre on Adaptation (GCA).

Trots

Bij de bouw speelden thema’s als energiebesparing, circulariteit en uiteraard klimaatbestendigheid een grote rol. Dit is de missie die zowel het GCA, de gemeente Rotterdam en ontwikkelaar RED Company omarmen. Nanne de Ru, CEO van Red Company: “Ik ben enorm trots dat we dit project in slechts tien maanden hebben kunnen realiseren. Innovatie en praktische uitvoerbaarheid komen hier in een ultieme vorm samen.”

Energieneutraal

Zoals de naam al doet vermoeden, is het een drijvend kantoorgebouw dat grotendeels gemaakt is van hout, maar ook volledig demontabel is en daardoor circulair. Dat het hout dient als hoofdconstructiemateriaal zorgt ook voor een verminderde de CO2-footprint van het gebouw. Daarbij is het kantoor zelfvoorzienend en energieneutraal dankzij de 541 m2 aan zonnepanelen en het gebruik van het water uit de Rijnhaven voor de koeling. En bij al die duurzame maatregelen hoort ook nog eens de ambitie om een BREEAM-NL Outstanding certificaat te behalen.

‘Zo kan het ook!’

Annemarie van Doorn, directeur DGBC: “Dat wij hier een belangrijk onderdeel van de Dutch Green Building Week organiseren maakt mij bijzonder trots. Dit is een gebouw waarin veel duurzaamheidsthema’s die bij ons hoog op de agenda staan een plek hebben gekregen. Floating Office Rotterdam is niet alleen een blikvanger in de stad, maar ook een voorbeeld voor de omgeving. Zo kan het ook!” 

Dutch Green Building Week

Van 4 tot en met 8 oktober organiseert Dutch Green Building Council de elfde editie van de Dutch Green Building Week. De Dutch Green Building Week is al jaren dé landelijke campagneweek voor duurzaam bouwen en ontwikkelen. De week geeft een podium aan bedrijven en instellingen die ambitieus zijn en grote stappen zetten op het gebied van onder andere CO2-reductie, Circulariteit, Klimaatadaptatie en Gezondheid. De opening van het DGBC Festival op 7 oktober vindt plaats in hotel NHOW. Daarna zijn er diverse activiteiten bij te wonen in NHOW en Floating Office Rotterdam.

Lees hier hoe jij je aan de Dutch Green Building Week kunt verbinden. 

Beeld: Sebastian van Damme 

Gerelateerd

Adviesbureau De Groene Jongens adviseert bedrijven en gebouweigenaren bij hun verduurzamingsprocessen.

Duurzaamheid als hoogste doel: adviesbureau De Groene Jongens wil altijd meer impact maken

Concrete oplossingen die jouw organisatie kunnen helpen om netcongestieproblemen te omzeilen

De uitdaging van netcongestie in de energietransitie: 5 tips voor jouw organisatie

Nederlands architectenbureau VenhoevenCS voor duurzame architectuur, stedenbouw en infrastructuur, heeft duurzaam Olympisch zwembad Parijs ontworpen

Duurzaam olympisch zwembad Parijs naar Nederlands ontwerp klaar voor de Spelen