DGBC blij met productkaarten van energiedragers in Nationale Milieudatabase

Stichting NMD gaat voor energiedragers als elektriciteit, gas en warmtenetten productkaarten opstellen en opnemen in de NMD, zo is te lezen op milieudatabase.nl. Met deze productkaarten is het mogelijk om aan de hand van het energieverbruik in de gebruiksfase van gebouwen ook de milieu-impact van dat energiegebruik goed in kaart te brengen, een ontwikkeling die DGBC toejuicht.


In het bouwbesluit wordt de milieu impact van energie en materialen apart van elkaar beoordeeld. Hoewel dit twee gescheiden onderwerpen lijken zijn deze alleen onlosmakelijk met elkaar verbonden. Bijvoorbeeld als een gebouw meer wordt geïsoleerd, neemt het energiegebruik af, maar wordt er meer materiaal toegepast. Een ander voorbeeld zijn zonnepanelen. Door deze op een gebouw toe te passen neemt de milieu-impact van de materialen van het gebouw toe, maar zal de energievraag van het gebouw afnemen. De milieu-impact die wordt veroorzaakt door het energiegebruik in de gebruiksfase zal dan veel lager zijn. ​​​​​​​

Integrale milieu-impact

Op dit moment worden deze twee typen milieu-impact in het bouwbesluit los van elkaar gewaardeerd. Terwijl het theoretisch mogelijk is om dit gezamenlijk te beschouwen. Stichting NMD, de organisatie die bepaalt hoe de milieu-impact van de materialen moet worden vastgesteld, heeft het project energiedragers geïnitieerd. In dit project worden de milieu-impact profielen van elektriciteit, gas en stadswarmte bepaald. Na dit project zal het voor projecten mogelijk zijn om de integrale milieu-impact (materiaal+ energie) te bepalen.

Goede ontwikkeling

DGBC juicht deze ontwikkeling erg toe. Voor het milieu maakt het niet uit of de impact wordt veroorzaakt door materiaal- of energiegebruik, het gaat erom dat we de milieuschade zo veel mogelijk beperken. Vanuit DGBC onderzoeken we momenteel op welke wijze we de totale CO2-emissies (energie en materialen) van een gebouw kunnen vaststellen, middels het project Building Life.

Gerelateerd

Concrete oplossingen die jouw organisatie kunnen helpen om netcongestieproblemen te omzeilen

De uitdaging van netcongestie in de energietransitie: 5 tips voor jouw organisatie

Nederlands architectenbureau VenhoevenCS voor duurzame architectuur, stedenbouw en infrastructuur, heeft duurzaam Olympisch zwembad Parijs ontworpen

Duurzaam olympisch zwembad Parijs naar Nederlands ontwerp klaar voor de Spelen

Whitepaper helpt architecten vroeg in het bouwtraject duurzame keuzes te maken

Duurzame keuzes architecten doorslaggevend in het ontwerpproces