DGB-Benchmark maakt energieprestaties kantoren objectief inzichtelijk

De Dutch Green Building Council presenteerde gisteren tijdens het GRESB Results Event in Amsterdam de Dutch Green Building Benchmark (DGB-Benchmark). Het is de eerste onafhankelijke benchmark in Nederland waarin energieverbruiken van gebouwen op objectieve wijze met elkaar zijn vergeleken. In de DGB-Benchmark wordt ook rekening gehouden met essentiële gebouwkenmerken zoals de bezettingsgraad en de gebruikstijden. Het geeft gebouweigenaren en gebruikers een helder beeld van de energieprestaties van hun kantorenvastgoed.

Uit de DGB-Benchmark blijkt dat kantoorgebouwen met een groen energielabel ook daadwerkelijk energiezuiniger zijn. “Een theoretisch energielabel geeft dus een redelijk goed beeld van de werkelijke energieprestaties van een gebouw”, reageert Stefan van Uffelen, directeur van de Dutch Green Building Council. “Maar we zien ook dat het gebruik zwaarder op de energieprestatie drukt dan we aanvankelijk dachten. Natuurlijk spelen gebruikstijden eveneens een grote rol in hoe energiezuinig een kantoorgebouw is.”

Brede afspiegeling van de markt
De DGB-Benchmark is een initiatief van de Dutch Green Building Council, bbn adviseurs, CFP, Cofely Energy Solutions, INNAX en NSI. Voor de ontwikkeling is samengewerkt met een breed scala aan partijen uit de markt van beleggers, gebruikers, beheerders, meetbedrijven en energieleveranciers. Dit om een zo breed mogelijke afspiegeling van de markt te verkrijgen.

DGB-Benchmark steeds completer
In totaal zijn de gegevens van zo’n 250 kantoren verwerkt in de benchmark. Dit komt neer op een oppervlak van ruim 3.000.000 m². De Dutch Green Building Council verwacht dat aan het einde van het jaar ongeveer 5.000.000 m² aan kantoren in de DGB-Benchmark is verwerkt. Dat is 10% van de Nederlandse kantorenmarkt.

Arne Balvers van bbn adviseurs vertelt: “De DGB-Benchmark is in 2013 snel gegroeid. Steeds meer beleggers zien de waarde van de informatie. Ons streven is om de benchmark zo compleet mogelijk te maken. Naast beleggers biedt de benchmark dan ook voor andere kantoorgebruikers, bijvoorbeeld overheden, semi-overheden en eindgebruikers, waardevolle informatie.”

Lees ook de complete DGB-Benchmark.

Gerelateerd

Adviesbureau De Groene Jongens adviseert bedrijven en gebouweigenaren bij hun verduurzamingsprocessen.

Duurzaamheid als hoogste doel: adviesbureau De Groene Jongens wil altijd meer impact maken

Concrete oplossingen die jouw organisatie kunnen helpen om netcongestieproblemen te omzeilen

De uitdaging van netcongestie in de energietransitie: 5 tips voor jouw organisatie

Nederlands architectenbureau VenhoevenCS voor duurzame architectuur, stedenbouw en infrastructuur, heeft duurzaam Olympisch zwembad Parijs ontworpen

Duurzaam olympisch zwembad Parijs naar Nederlands ontwerp klaar voor de Spelen