Designer software van Sefaira wint Duurzame Innovation Pitch 2015

Sefaira is vandaag op vastgoedbeurs PROVADA winnaar geworden van de Duurzame Innovation Pitch 2015. Sefaira biedt software die ontwerpers helpt duurzame gebouwen te ontwikkelen en energie- en daglichttoetredingsanalyses en -visualisaties in real-time te maken. Oprichter Peter Krebs van Sefaira: “Wij zijn enorm dankbaar voor deze prijs.”

Sefaira was een van de vijf genomineerden die een op de stand van ABN AMRO op de PROVADA een presentatie mocht geven aan de jury. De jury vond het niet eenvoudig een winnaar te bepalen. Juryvoorzitter Rob van Hattum: “Het waren zeer uiteenlopende inzendingen. Dat maakte het appels met peren vergelijken.” Collega jurylid Meiny Prins (Priva) verwoordde de keuze voor de winnaar als volgt: “We hebben gekozen voor bijzondere software die met respect voor de architect doorrekeningen kan maken van de duurzaamheid van een gebouwontwerp.”

Verder uitbreiden

Peter Krebs is met Sefaira nog maar kort actief op de Nederlandse markt. Toch heeft het bedrijf in amper 14 maanden tijd verschillende toonaangevende architectenbureaus aan zich gebonden, waaronder Broek Bakema. Krebs: “We danken de jury voor deze prijs. En de Dutch Green Building Council voor de ondersteuning. Het geeft ons de mogelijkheid verder uit te breiden in de Nederlandse markt.”

Eervolle vermelding

Een eervolle vermelding was er voor de innovatie WasteBasedBrick van StoneCycling. StoneCycling maakt bakstenen en tegels van sloop- en productieafval “Een prachtig product dat een bijdrage levert aan de circulaire economie”, aldus de jury.

Veel kansen

Het winnen van de Duurzame Innovation Pitch heeft eerdere winnaars geen windeieren gelegd. Zo heeft de winnaar van vorig jaar, de Solartable van H2innovations meerdere grote klanten verworven, in binnen- en buitenland. De tafel met een tafelblad als zonnepaneel en vier usb-poorten is populair bij strandtenten, restaurants en kantoren. Directeur Han Huisman: “Deze prijs zorgt ervoor dat je veel eerder met klanten in gesprek komt. Ik hoop voor deze winnaar dat het hem ook vele kansen biedt.”

De overige genomineerden

ECON01

ECON01 is een economizer die op elke gasgestookte gesloten CV Ketel tussen de 15 en 30% gas kan besparen, op een HR CH Ketel tussen de 15 en 25% besparing en op een VR Ketel tussen de 20 en de 30% gasbesparing. Deze economizer is de eerste in zijn soort die toegepast is op CV ketels.

organisatie: ECONO1 BV / Isolatie.com

EXASUN Black Glass

Het Nederlandse bedrijf EXASUN heeft met de ontwikkeling van het BLACK GLASS paneel wereldwijd het eerste hoogwaardige back-contact glas-glas zonnepaneel. Dit zonnepaneel verlaagd de kosten voor zonne-energie aanzienlijk. Door een slimme combinatie van technieken heeft dit paneel een hogere opbrengst met een zeer lange levensduur.

organisatie: EXASUN 

DESIGN BY PERFORMANCE

Design by Performance is een software gedreven methode om beschikbare ruimte binnen de (on)gebouwde omgeving te optimaliseren. Berekeningen op de achterkant van een sigarendoos behoren tot het verleden. Niet alleen is de software gedreven benadering accurater, het houdt tevens rekening met meerdere scenario.s gedurende de levensduur van een gebouw en vindt de optimale oplossing.

organisatie: THE FORM FOUNDATION

Bekijk hier de foto's van de Duurzame Innovation Pitch 2015.

Gerelateerd

Meer aandacht voor toxiciteit essentieel in transitie naar circulaire bouweconomie

Meer aandacht voor toxiciteit essentieel in transitie naar circulaire bouweconomie

‘We bouwen nu hét probleem van de toekomst’

‘We bouwen nu hét probleem van de toekomst’

‘Behoefte aan eenduidig framework voor klimaatadaptieve gebouwen’

‘Behoefte aan eenduidig framework voor klimaatadaptieve gebouwen’