Dé duurzame, milieubewuste oplossing voor vlakglasafval

Jaarlijks genereert de woning- en utiliteitsbouw vele duizenden tonnen aan vlakglasafval. Door duurzaam slopen wordt er steeds meer vlakglasafval aan de bron gescheiden. Vlakglas Recycling Nederland zet zich in voor het structureel en systematisch inzamelen en recyclen van dit vlakglasafval. De overheid toont hierin haar betrokkenheid door haar toestemming voor het mogen heffen van verwijderingsbijdrage op isolatieglas.

Vlakglas Recycling Nederland
Nederland heeft sinds 2003 een systeem om vlakglasafval verantwoord in te zamelen en te recyclen. De uitvoering hiervan ligt bij de Stichting Vlakglas Recycling Nederland. Zij coördineert alle activiteiten die erop gericht zijn om op een efficiënte, duurzame en milieuvriendelijke manier afgedankt vlakglas in te zamelen en te recyclen. Het behalen van de milieudoelstellingen die zijn uitgevaardigd door de overheid, is daarbij een belangrijk uitgangspunt.
Iedereen die met vlakglasafval te maken heeft, kan het systeem gebruiken. Via een landelijk netwerk van inzamelpunten bij onder meer glasbedrijven, bouwlocaties, milieustraten en op- en overslagpunten, wordt het vlakglas ingezameld en naar recyclers gebracht ter verwerking.
Het systeem van wordt bekostigd door de verwijderingsbijdrage op isolerend dubbelglas. Vlakglas Recycling Nederland coördineert de heffing hiervan.

Waarom vlakglas inzamelen en recyclen?
Glas is één van de weinige materialen die voor 100% gerecycled kunnen worden zonder verlies aan materiaal. Recycling biedt vele voordelen.
Het opnieuw smelten van scherven verminderd de hoeveelheid afval dat wordt gestort.
Daarnaast spaart glas hergebruiken het milieu doordat er minder ‘verse’ grondstoffen nodig zijn voor de productie van nieuw glas. Een kilo scherven vervangt ruim een kilo soda en zand.
Het productieproces van glas, uit onder andere zand en soda, kost normaal gesproken veel energie. Iedere 10% inzet van scherven bespaart 2,5% energie én 5 procent CO2-uitstoot.
Door de georganiseerde inzameling kunnen eveneens de kosten van inzameling en recycling aanzienlijk worden verlaagd.
Door vlakglasafval in te zamelen helpt men dus mee aan een duurzaam milieu.

Meer en meer….
Onze missie is zoveel mogelijk vlakglas te redden van de stort. Duurzaamheid en milieu staan hoog in ons vaandel. Aansluiting bij de DGBC, dé Nederlandse netwerkorganisatie op het gebied van duurzaam bouwen en vastgoed, is dan ook een logische stap. Middels kennisoverdracht hopen wij dat men er zich steeds meer van bewust wordt hoe belangrijk het is om vlakglas apart in te zamelen en te recyclen zodat deze belangrijke grondstof niet verloren gaat.

Meer informatie?
Vlakglas Recycling Nederland
Telefoon 088-567 88 02
Trudy Tuinenburg
info@vlakglasrecycling.nl
www.vlakglasrecycling.nl

Gerelateerd

Adviesbureau De Groene Jongens adviseert bedrijven en gebouweigenaren bij hun verduurzamingsprocessen.

Duurzaamheid als hoogste doel: adviesbureau De Groene Jongens wil altijd meer impact maken

Concrete oplossingen die jouw organisatie kunnen helpen om netcongestieproblemen te omzeilen

De uitdaging van netcongestie in de energietransitie: 5 tips voor jouw organisatie

Nederlands architectenbureau VenhoevenCS voor duurzame architectuur, stedenbouw en infrastructuur, heeft duurzaam Olympisch zwembad Parijs ontworpen

Duurzaam olympisch zwembad Parijs naar Nederlands ontwerp klaar voor de Spelen