Column van Future Leader Rolien Wisse: Van opblaaspauw naar circulaire koffiebeker

De deelnemers van het Future Leaders Program 2021 schreven als afsluiting van het leiderschapsprogramma een column. In deze columns gaan de deelnemers in op ambitie, leiderschap en reflectie op eigen onderliggende waarden. De jury koos een top drie die we graag met je delen. De laatste column is van Future Leader Rolien Wisse.

Door: Rolien Wisse, Productontwikkelaar en projectmanager Renovatie Concepten bij BAM Wonen

Van opblaaspauw naar circulaire koffiebeker

“Wij versturen ook nog opblaaspauwen als vakantiecadeau”. Tijdens de voorbereiding voor het co-makeroverleg over circulariteit kom ik lekker uit de hoek. Ik wil zo graag circulair verduurzamen de norm maken dat ik per ongeluk mijn baas beledig. Gelukkig kan hij, als vooruitstrevende directeur, het goed hebben. Het gaat over de snelheid waarmee circulaire initiatieven worden opgepakt in de praktijk. Tijdens renovatieprojecten komt de kringloop langs bij opruimdagen met bewoners. Maar, waarom is hergebruik van goede cilindersloten nog niet standaard? Zijn wegwerptransportbeschermingen al verleden tijd? Wordt (niet losmaakbare) lijm, kit en spijkergebruik al geschiedenis? Ondanks goede stappen en ieders inzet concludeerden we dat het ons niet snel genoeg gaat. 
 
Circulair en natuurinclusief verduurzamen van woningen werd soms zelfs vrolijk samengevat als “Rolien d’r thema’s”. Hoe konden mega transities die acteren op forse uitputting van de aarde en biodiversiteitsverlies mijn thema’s zijn? Waarschijnlijk omdat ik collega’s, co-makers en opdrachtgevers vol passie soms te veel vertel over deze thema’s, met een overkill aan informatie tot gevolg. Ik ben ervan overtuigd dat verduurzaming een uitstekende kans is om wijken gezonder en groener te maken. De onrust om emissieloos, circulair en natuurinclusief integraal onderdeel van ons werk en gedrag te maken voel ik. Als ik met een geleende diesel op de bouwplaats kom voor een circulair overleg word ik erop aangesproken. Schuldbewust constateer ik: de “groene zwerm” met intrinsiek gedreven mensen is hard gegroeid!

Met een inspirerende presentatie, circulaire ketenafspraken en hulplijn voor circulaire assistentie rondden we het voorbereidingsoverleg af. Weer een stap qua circulaire inbedding. Dit jaar realiseren we een vergaand circulair project. En, wat we als cadeautje kregen tijdens ons afdelingsuitje voor het 10-jarig bestaan? Een circulaire koffiebeker. Gedrag van alle stakeholders pas je niet in één gesprek aan, de mate van voorbeeldgedrag wel!

 

Deze column is geschreven door een deelnemer van het Future Leaders Program. In dit leiderschapsprogramma ontvangen young professionals nieuwe kennis en inzichten, coaching op gedrag en competenties, verbinding met bestaande leiders en generatiegenoten en opdrachten om ambities te concretiseren. 

Lijkt dit programma iets voor jou of ken jij een young professional waarop het programma goed aansluit? Lees dan hier meer over het Future Leaders Program 2022

Gerelateerd

Uitreiking BREEAM Awards 2024

5 Nederlandse winnaars bij uitreiking BREEAM Awards 2024

Modulaire update BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen

Eerste modulaire update BREEAM-NL in consultatie

VastgoedNeutraal adviseert beleggers over verduurzaming. ‘Wij willen voor verhuurders én huurders een win-winsituatie creëren’

VastgoedNeutraal adviseert beleggers over verduurzaming. ‘Wij willen voor verhuurders én huurders een win-winsituatie creëren’