Circulair bouwen is de toekomst

“Het is bijzonder interessant dat we met een intelligente groep mensen invloed kunnen uitoefenen op vernieuwing in de duurzame bouwwereld.”

Daan Bruggink is sinds 2015 officieel voorzitter van Adviesgroep BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie en ziet in die rol op de eerste rij nieuwe innovatie de revue passeren. En dat is nodig. “Het is interessant vooraan te staan bij nieuwe ontwikkelingen, dat inspireert ons natuurlijk ook.”

De bevlogen Bruggink is tevreden met de koers die BREEAM in Nederland heeft ingeslagen. “We vervullen een koplopersrol, ook in vergelijking met andere landen. Maar, BREEAM moet nog wel wat meer toegankelijker worden. Daarnaast is het nu de uitdaging om de Beoordelingsrichtlijnen elkaar iets sneller op te laten volgen. Er zijn veel nieuwe ontwikkelingen en sommigen daarvan willen we er graag in opnemen. Dat kost nu nog veel tijd.”

Natuurlijke kringloop

Niet geheel verrassend ziet Bruggink ziet circulair bouwen als de rode draad in het verduurzamen van de gebouwde omgeving. Met zijn architectenbureau ORGA architect streeft hij ernaar circulaire gebouwen te ontwerpen waar mens en natuur samenkomen. “Circulair bouwen is echt de toekomst. We moeten bewuster met onze materialen omgaan, in een natuurlijke kringloop.” Vooral dat laatste gebeurt wat hem betreft nog te weinig. De kringlopen waar men nu mee werkt zijn vrijwel altijd technisch van aard, omdat er gefocust wordt op technische materialen. “Kijk maar naar de Zuidas, dat gebied bestaat vooral uit technisch duurzame gebouwen.” En daar moet verandering in komen volgens Bruggink. “Er is ontzettend veel mogelijk met natuurlijke en biobased-materialen, de technische materialen moeten daar slechts een aanvulling op zijn, in plaats van andersom.”

Circulariteit meetbaar maken

Binnen BREEAM is in 2018 een eerste grote stap gemaakt om circulariteit een prominentere plek te geven in de vorm van het rapport A Framework for Circular buildings. Bruggink juicht het onderzoek toe, maar erkent tegelijkertijd de complexiteit waarmee de onderzoekers te maken hebben. “Circulariteit meetbaar maken is bijzonder lastig en ook hierbij is het van belang om je bewust te zijn van een natuurlijke kringloop.” In de praktijk merkt hij dat er soms ook nog onduidelijkheid heerst over wat circulariteit nou precies is. “Te vaak wordt er nog gesproken over recyclen of technische circulariteit, dus ik benadruk nogmaals: het gaat om de biologische kringloop. Als we dat in ons achterhoofd houden kan circulariteit ook in BREEAM een mooie plek krijgen.”

Groen is lucratief

Op de vraag hoe Nederland scoort op het gebied van circulair bouwen, antwoordt hij met gemengde gevoelens. “We zijn een innovatief land en niet bang om met nieuwe ideeën te komen. Maar soms mag het allemaal iets minder constructief. Daarnaast verbaas ik me nog steeds dat niet iedereen de business case van duurzaamheid ziet. Met groen kun je echt goed geld verdienen.”

Tegelijkertijd is hij wel positief over de recente ontwikkelingen in zijn vakgebied en de mogelijkheden die biophilic design biedt. “Wij kunnen door in onze branche natuurlijke materialen te gebruiken en meer verbinding te leggen met natuurlijke principes, bijdragen aan de toename van de arbeidsproductiviteit, het ziekteverzuim verminderen en zorgen voor gelukkige werknemers. Dat wordt nu ook steeds meer met cijfers onderbouwd. BREEAM kan daarin als stimuleringsinstrument een belangrijke rol gaan spelen in de komende jaren. We zijn op de goede weg. Alleen het moet wel wat sneller.”

Daan Bruggink is architect en oprichter van het modern en ecologisch architectenbureau ORGA. In 2013 was hij winnaar van de Nederlandse Bouwprijs en 2014 werd Bruggink genomineerd voor de verkiezing ‘Ingenieur van het Jaar’. 

Dit artikel is afkomstig uit de jubileumeditie van het BREEAM-NL Magazine

Gerelateerd

Europees Parlement

EU geeft definitieve goedkeuring aan herziening verordening bouwproducten (CPR)

Whitepaper met alle informatie die je nodig hebt om data over je energiegebruik te verzamelen. 'Sturen op werkelijk energiegebruik' gidst bedrijven door datadoolhof

Waarom sturen op werkelijk energiegebruik en hoe doe je dat?

Building Life ambassadeur Sven ’t Hart is junior adviseur bij adviesbureau Merosch.

'CO2-gestuurd bouwen is nog een relatief onbekend onderwerp'