CEO Eneco: “Bouw vanaf 2020 alleen nog maar energieneutraal"

Energieneutraal in 2020 is geen man on the moon ambitie, maar heel realistisch. Dat zegt Jeroen de Haas, CEO van Eneco en participant van de Dutch Green Building Council. “We hebben nog zes jaar te gaan. Laat de ambitie dus zijn om vanaf 2020 nieuwe woningen alleen nog maar energieneutraal te bouwen."

De Haas doet de uitspraak in de jaarpublicatie van de Dutch Green Building Council. In deze publicatie worden verschillende particpanten van de Dutch Green Building Council onderworpen aan verschillende stellingen, waaronder de stelling ‘Energieneutraal in 2020 halen we nooit’.

De Haas geeft aan dat Eneco andere diensten aanbiedt om samen met de klant de klimaatdoelen te bereiken. “We helpen mensen oplossingen te vinden voor het bufferen van energie, opslag en het afnemen van een energieoverschot gedurende bepaalde momenten op een dag en in het seizoen. Kortom: samen duurzame oplossingen toepassen op lokaal niveau.” 

Energieneutrale nieuwbouw heel gewoon

Rob Boerée, directeur Nationale Programma’s bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), reageerde ook op deze stelling. Hij is van mening dat we in 2020 nog niet volledig energieneutraal zijn, maar niet snel erna. “Zo zal energieneutrale nieuwbouw dan al heel gewoon zijn. Simpelweg omdat de gebruiker dit wil: gemakkelijk, comfortabel en zeer betaalbaar.”

Schokeffect creëren

Jaap Gillis, bestuursvoorzitter van de DGBC en CEO van Bouwfonds vindt dat de overheid zich nog wel meer mag inspannen om de doelstelling te behalen: “Met de huidige maatregelen en de aansturing van de overheid zal het niet gemakkelijk gehaald kunnen worden. Mijn mening is dat er door de huidige instanties harder op de rem getrapt dient te worden om zodoende een schokeffect te creëren onder de Nederlanders. Overigens wel in samenspraak met de Europese Unie." 

Bekijk ook de publicatie.

 

Gerelateerd

Adviesbureau De Groene Jongens adviseert bedrijven en gebouweigenaren bij hun verduurzamingsprocessen.

Duurzaamheid als hoogste doel: adviesbureau De Groene Jongens wil altijd meer impact maken

Concrete oplossingen die jouw organisatie kunnen helpen om netcongestieproblemen te omzeilen

De uitdaging van netcongestie in de energietransitie: 5 tips voor jouw organisatie

Nederlands architectenbureau VenhoevenCS voor duurzame architectuur, stedenbouw en infrastructuur, heeft duurzaam Olympisch zwembad Parijs ontworpen

Duurzaam olympisch zwembad Parijs naar Nederlands ontwerp klaar voor de Spelen