Budget SDE+ 2020 is verdubbeld tot € 4 miljard

Het budget voor de aanstaande SDE+-subsidieronde is verhoogd van € 2 miljard tot € 4 miljard. Dat heeft minister Wiebes deze week bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer. Door de budgetverhoging stijgt de slagingskans voor subsidieaanvragen voor zonnepanelen. 

De Stimuleringsregeling Duurzame Energieopwek (SDE) is in het leven geroepen om de opwek van duurzame energie te stimuleren. In de praktijk bleek het erg belangrijk voor het verwezenlijken van grote zonneprojecten op bijvoorbeeld daken van bedrijven. De SDE loopt al meerdere jaren, veranderde continu en zal in het najaar voortgezet worden onder de noemer SDE++. 

Over twaalf dagen

Maar eerst start op 17 maart de laatste ronde van de SDE+-subsidie. De inschrijfperiode loopt tot 2 april 2020. In eerste instantie was er door de overheid € 2 miljard beschikbaar gesteld, maar door het enorme aantal aanvragen is er nu extra budget vrijgemaakt. Want mede door budgetoverwegingen werd in de najaarsronde van 2019 nog ongeveer 6.000 projecten afgewezen voor de subsidie. Een deel van de aanvragers kreeg zelfs geen beschikking of afwijzing en kunnen nu dus opnieuw een aanvraag indienen. 

SDE++

De budgetverhoging verandert niks aan de volgende ronde. In september 2020 start de SDE++-subsidieronde. Hier heeft de overheid € 5 miljard subsidie voor beschikbaar gesteld. Wel zal deze anders van karakter zijn, omdat dan niet alleen de energieopwek kans maakt op subsidie. Ook CO2-reducerende maatregelen maken dan kans op subsidie. 

Gerelateerd

Europees Parlement

EU geeft definitieve goedkeuring aan herziening verordening bouwproducten (CPR)

Whitepaper met alle informatie die je nodig hebt om data over je energiegebruik te verzamelen. 'Sturen op werkelijk energiegebruik' gidst bedrijven door datadoolhof

Waarom sturen op werkelijk energiegebruik en hoe doe je dat?

Building Life ambassadeur Sven ’t Hart is junior adviseur bij adviesbureau Merosch.

'CO2-gestuurd bouwen is nog een relatief onbekend onderwerp'