BREEAM-NL voor Dummies: Zorg voor een vrij uitzicht

BREEAM-NL is in Nederland hét keurmerk om de duurzaamheidsprestatie van gebouwen te bepalen. Gebouwen worden beoordeeld op een negental onderdelen: Management, Gezondheid, Energie, Transport, Water, Materialen, Afval, Landgebruik & Ecologie en Vervuiling. Deze categorieën zijn weer opgebouwd uit verschillende credits. De scores op de verschillende onderdelen leidt uiteindelijk tot een totaalscore, uitgedrukt in sterren (1 t/m 5 sterren). Deze keer uitgelicht in de categorie Gezondheid: HEA 2. Een vrij uitzicht.

Over sommige werknemers, voornamelijk werkzaam bij overheden, wordt wel eens gekscherend gezegd dat zij op hun werk alleen maar genieten van hun uitzicht naar buiten. Timmer de ramen liever dicht, dat verhoogt de arbeidsproductiviteit, is dan het wetenschappelijk niet onderbouwde vooroordeel.

Uiteraard weten we allemaal wel beter. Een goed en vrij uitzicht draagt bij aan het ‘visueel comfort’ van de werknemer. Bovendien wordt het niet prettig ervaren wanneer je de hele werkdag in een bedompte eentonige binnenruimte je werk moet doen. Een vrij uitzicht wordt daarom binnen BREEAM-NL credit HEA 2 beloond met 1 punt.

Dakraampjes tellen niet
Wanneer spreken we van een vrij uitzicht? Als je bureau niet verder dan 7 meter van het raam staat. Bovendien moet je door dat raam naar buiten kunnen kijken als je achter je bureau zit, dus het raam mag niet te hoog geplaatst zijn. Een dakraampje ergens vlakbij het plafond weggestopt telt dus niet.

Uiteraard zijn er ook kantoren waarbij je door de ramen uitkijkt op een binnenplaats. Dit is op zich niet erg, maar de binnenplaats moet wel voldoende groot zijn. Bovendien moet de binnenplaats mooi zijn aangekleed, bijvoorbeeld met plantenbakken, kunst of meubilair.

Toolbox
Wilt u weten wat de invloed is van een vrij uitzicht op de BREEAM-NL score? Gebruik dan de Nieuwbouw en Renovatie Toolbox.

Gerelateerd

Adviesbureau De Groene Jongens adviseert bedrijven en gebouweigenaren bij hun verduurzamingsprocessen.

Duurzaamheid als hoogste doel: adviesbureau De Groene Jongens wil altijd meer impact maken

Concrete oplossingen die jouw organisatie kunnen helpen om netcongestieproblemen te omzeilen

De uitdaging van netcongestie in de energietransitie: 5 tips voor jouw organisatie

Nederlands architectenbureau VenhoevenCS voor duurzame architectuur, stedenbouw en infrastructuur, heeft duurzaam Olympisch zwembad Parijs ontworpen

Duurzaam olympisch zwembad Parijs naar Nederlands ontwerp klaar voor de Spelen