BREEAM-NL voor Dummies: Lekker werken zonder geknepen ogen

BREEAM-NL is in Nederland hét keurmerk om de duurzaamheidsprestatie van gebouwen te bepalen. Gebouwen worden beoordeeld op een negental onderdelen: Management, Gezondheid, Energie, Transport, Water, Materialen, Afval, Landgebruik & Ecologie en Vervuiling. Deze categorieën zijn weer opgebouwd uit verschillende credits. De scores op de verschillende onderdelen leidt uiteindelijk tot een totaalscore, uitgedrukt in sterren (1 t/m 5 sterren). Deze keer uitgelicht in de categorie Gezondheid: HEA 3, het tegengaan van lichthinder.

Het kan soms best vervelend zijn; met geknepen ogen naar je beeldscherm kijken omdat de zon zo fel het kantoor in schijnt. In de zomer kan het daarbij ook nog eens flink warm worden. En in de winter staat de zon soms zo laag, dat die je haast verblindt. Door een goede zonwering voorkom je lichthinder door invallende zon. Bovendien zorgt goede zonwering voor eenBREEAM-NL punt.

Tenminste, het BREEAM-NL punt wordt pas toegekend als de zonwering aan een aantal eisen voldoet. Zo moet de zonwering door de gebouwgebruiker zelf te bedienen zijn. Deze zonwering heeft ook verschillende standen, bijvoorbeeld een gedeeltelijke afdekking of een volledige afdekking. Daarnaast mag de zonwering zelf niet te veel licht doorlaten.

Met een enkel raampje met een regelbaar zonnescherm van voldoende kwaliteit kom je er niet. Alle ramen naar buiten moeten namelijk voorzien zijn van zonnewering. En dat niet alleen. Ook de ramen waar niet direct zonlicht door naar binnen kan, maar wel bijvoorbeeld via een ander raam, zijn voorzien van goede zonwering. Zo zorg je ervoor dat het voor iedere werknemer prettig werken is, zonder geknepen ogen.

Toolbox
Wilt u weten wat de invloed is van lichtwering op de BREEAM-NL score? Gebruik dan de Nieuwbouw en Renovatie Toolbox.

Gerelateerd

Adviesbureau De Groene Jongens adviseert bedrijven en gebouweigenaren bij hun verduurzamingsprocessen.

Duurzaamheid als hoogste doel: adviesbureau De Groene Jongens wil altijd meer impact maken

Concrete oplossingen die jouw organisatie kunnen helpen om netcongestieproblemen te omzeilen

De uitdaging van netcongestie in de energietransitie: 5 tips voor jouw organisatie

Nederlands architectenbureau VenhoevenCS voor duurzame architectuur, stedenbouw en infrastructuur, heeft duurzaam Olympisch zwembad Parijs ontworpen

Duurzaam olympisch zwembad Parijs naar Nederlands ontwerp klaar voor de Spelen