BREEAM-NL drie sterren oplevercertificaat voor duurzame herontwikkeling Rabobank Dommelstreek

Rabobank Dommelstreek heeft op 20 juni 2014, tijdens de officiële opening van het ontmoetingscentrum aan de Laan der Vierheemskinderen in Geldrop, het BREEAM-NL drie sterren (Very Good) oplevercertificaat ontvangen. Dit certificaat bevestigt de ambitie van de Rabobank om een optimum te vinden tussen sociale, economische en ecologische belangen voor de herontwikkeling van het bestaande bankkantoor tot ontmoetingscentrum.Kontek, onderdeel van Brink Groep, heeft het gehele BREEAM-NL traject in opdracht van de Rabobank begeleid als BREEAM-NL Expert.

Eerst ontwerp

Begin 2013 heeft de Rabobank het BREEAM-NL ontwerpcertificaat behaald waarna de realisatie van het ontmoetingscentrum is gestart. Kontek heeft hierin Rabobank Dommelstreek ondersteund bij het formuleren van haar duurzaamheidsambitie op basis van BREEAM-NL en deze vertaalt naar de te behalen credits in het ontwerp. Ook heeft Kontek tijdens de realisatiefase de diverse partijen, waaronder de aannemer, begeleid om zowel het ontwerpcertificaat als oplevercertificaat te behalen.

Oorwarmers om bestaande bouw

Op de locatie van het huidige adviescentrum is het bestaande gebouw gestript tot casco, grondig gerenoveerd en uitgebreid tot circa 3.000 m2 BVO. De uitbreiding is als een soort ‘oorwarmers’ om de bestaande bouw heen geplaatst waardoor de prestatie van de gebouwschil verder gaat dan de huidige (duurzaamheids)eisen. Enkele voorbeelden van additionele maatregelen zijn: Zonnepanelen, Warmte koude opslag en LED verlichting. Maar ook ‘zachte’ maatregelen zoals verbetering van de ecologische waarde, optimaliseren comfortniveau door de gebruiker centraal te zetten in het ontwerp en het minimaliseren van de impact op het milieu tijdens de uitvoering.

Naast de BREEAM-NL certificeringstraject hebben Kontek en Brink Groep Rabobank Dommelstreek ondersteund met het projectmanagement, directievoering en kostenadvisering.

 

Gerelateerd

Concrete oplossingen die jouw organisatie kunnen helpen om netcongestieproblemen te omzeilen

De uitdaging van netcongestie in de energietransitie: 5 tips voor jouw organisatie

Nederlands architectenbureau VenhoevenCS voor duurzame architectuur, stedenbouw en infrastructuur, heeft duurzaam Olympisch zwembad Parijs ontworpen

Duurzaam olympisch zwembad Parijs naar Nederlands ontwerp klaar voor de Spelen

Whitepaper helpt architecten vroeg in het bouwtraject duurzame keuzes te maken

Duurzame keuzes architecten doorslaggevend in het ontwerpproces