Bouw van zesentwintig woningen in Herwijnen-Oost stap dichterbij

Het college van de gemeente West Betuwe heeft de grond voor de bouw van zesentwintig energiezuinige woningen in nieuwbouwwijk Herwijnen Oost gegund aan Van der Heijden Projectontwikkeling uit Schaijk. Die wil hier duurzam, circulaire en klimaatadaptieve woningen neerzetten die ook de biodiversiteit verder helpen. 

In het midden van nieuwbouwwijk Herwijnen-Oost komen zesentwintig energiezuinige, klimaatadaptieve, natuurinclusieve en circulaire woningen. Die zijn verdeeld in een grote diversiteit van woningtypen, denk aan tweekappers, vrijstaande woningen, patiowoningen en hoek- en rijwoningen. Onder de rijwoningen vallen ook vijf woningen binnen het betaalbare segment tot 250.000 euro Vrij Op Naam. 

Van de vijf geselecteerde marktpartijen scoorde het ontwikkelvoorstel van Van der Heijden Projectontwikkeling het hoogste op onder andere het architectonische ontwerp, de duurzaamheidsaspecten van de woningen en de toelichting op het plan. Wethouder Jacoline Hartman is blij met het resultaat van de marktselectie én met de keuze voor de winnende partij. “In dit plan zien we verschillende thema’s terug: aantrekkelijke prijs- en woningcategorieën, een korte bouwtijd én aandacht voor milieu en klimaat.”

De woningen binnen dit plan kennen een hoge mate van duurzaamheid en circulariteit. Het merendeel is Nul Op de Meter of kent de mogelijkheid om dit te realiseren. Ook ligt er extra focus op klimaatadaptief en natuurinclusief bouwen. Alle platte daken binnen dit plan zijn zogeheten sedumdaken die zorgen voor verkoeling in de zomer, wateropvang, extra beleefgroen en voor meer biodiversiteit.

Bewuste keuzes geeft Herbert van der Heijden aan: “Energiekosten vormen een belangrijk deel van de maandelijkse woonlasten. Bij deze nieuwbouwwoningen zijn die aanmerkelijk lager. Daarnaast worden deze woningen letterlijk gebouwd voor de toekomst. Ook is het bouwproces kort, zodat de woningen snel gereed zijn. Onze ambitie is dat 75 dagen na de stort van de fundering de bewoners de sleutel ontvangen. Dan hebben zij een circulaire, klimaat adaptieve Nul-Op-de-Meter woning met veel comfort per vierkante meter”.

Woningbouwbehoefte is groot

Woningbouw is een belangrijk item in West Betuwe. In totaal worden er tot 2030 ongeveer 2600 woningen gebouwd verdeeld over de 26 dorpen en stadjes. Om zoveel mogelijk doelgroepen te bedienen is een brede variatie aan woningen gepland. In elke kern is gebouwd, wordt gebouwd of zijn woningen gepland. 

Gerelateerd

Building Life ambassadeur Sven ’t Hart is junior adviseur bij adviesbureau Merosch.

'CO2-gestuurd bouwen is nog een relatief onbekend onderwerp'

Intentieverklaring markeert een samenwerking tussen 14 vooraanstaande ketenpartners uit de ontwerp-, techniek- en bouwsector, gericht op de praktijktoets Milieuprestatie Gebouwen (MPG).

Unieke samenwerking tussen ketenpartners voor Praktijktoets MPG

Adviesbureau De Groene Jongens adviseert bedrijven en gebouweigenaren bij hun verduurzamingsprocessen.

Duurzaamheid als hoogste doel: adviesbureau De Groene Jongens wil altijd meer impact maken