Bijzondere projecten tijdens PROVADA bekroond met BREEAM-NL duurzaamheidskeurmerk

De Dutch Green Building Council (DGBC) reikt tijdens de PROVADA maar liefst zes BREEAM-NL duurzaamheidscertificaten uit. Het gaat deze editie van de PROVADA om bijzondere projecten én om een primeur. DGBC-directeur Stefan van Uffelen: “Zo hebben we dinsdagmiddag het allereerste BREEAM-NL Gebiedsontwikkelingskeurmerk overhandigd aan OMALA voor Airport Garden City. Een goede ontwikkeling.”

Volgens directeur Van Uffelen tekent het ook de interesse in de markt om op grotere schaal te gaan denken. “Een enkel duurzaam gebouw is natuurlijk prachtig, maar een gebouw wordt pas echt duurzaam als het in een duurzaam gebied staat. Wij zien het certificaat voor OMALA als een beloning voor de geleverde inspanningen.”

Airport Garden City
OMALA ontwikkelt momenteel Airport Garden City. Dit gebied van 660 hectare tussen Amsterdam-Lelystad Airporten de A6 wordt de komende 20 jaar getransformeerd tot een hoogwaardig en duurzaam bedrijvenpark met veel ruimte voor innovatieve landbouw, natuur, leisure en duurzaam bouwen. OMALA stelde zich al vanaf de start van het project tot doel het gebied op een duurzame wijze te ontwikkelen. Dat deed OLAMA met BREEAM-NL. OMALA-directeur Eric Rijnders is trots op het behaalde keurmerk: “Met BREEAM-NL kunnen we nationaal en internationaal glashelder communiceren over de hoge duurzaamheidsambitie van dit project.”

Verbouwing kantoor Koningsweg
Voor de verbouwing van het kantoorgebouw op de Koningsweg 101 in ‘s Hertogenbosch ontving C.V. Kingsroad dinsdag het BREEAM-NL Nieuwbouw Ontwerpcertificaat (‘Good’) uit handen van DGBC-directeur Stefan van Uffelen. Het gebouw met een vloeroppervlak van 18.000 vierkante meter wordt helemaal omgevormd van een donker en gesloten complex uit de jaren ’70 tot een modern en transparant gebouw.

Van links naar rechts: Marco van Bilsen (Brand Loyalty), Stefan van Uffelen (DGBC) en Ron de Goeij (Van Aken Architecten) FOTO: Basak Karabulut

FOX Vakanties
Op het duurzame bedrijventerrein Park 20|20 in Hoofddorp is het eerste BREEAM-NL Excellent Oplevercertificaat voor FOX Vakanties. “We zijn uitermate trots dat wij het eerste opgeleverde gebouw op Park 20|20 zijn met het duurzaamheidskeurmerk”, reageert Rick Verhaar van de ANWB, die eigenaar is van het gebouw van FOX. Trots op het gebouw zelf is FOX Vakanties ook: “Vooral op het kleurrijke theater. Deze unieke ruimte met een capaciteit tot 300 mensen en het grootste projectiescherm van Europa vervult een functie voor de gehele omgeving. Het wordt zeer regelmatig gebruikt door diverse bedrijven uit de buurt. Het zorgt ervoor dat er in het gebied altijd levendigheid heerst.” DGBC-directeur Stefan van Uffelen reageert verguld op deze mijlpaal. “Een primeur en weer een bijzonder wapenfeit op Park 20|20. Het is een excellente prestatie in een op en top duurzaam gebied.” Het certificaat wordt op woensdag om 17.00 uur uitgereikt op het DGBC plein.

FOTO: Basak Karabulut

Beursplein en Heuvel Galerie
Ook op woensdag 17.00 uur ontvangt CBRE Global Investors twee BREEAM-NL In-Use Excellent certificaten (4 sterren) voor het Rotterdamse Beursplein (Koopgoot) en de Eindhovense Heuvel Galerie. Dit is de eerste keer dat BREEAM-NL In-Use Excellent certificaten worden uitgereikt voor winkelpassages. “Je kunt zien dat CBRE voortdurend werk maakt van het verduurzamen van hun winkelgebieden. In een jaar tijd zijn deze top-winkelgebieden op top-locaties flink verbeterd ten aanzien van duurzaamheid. De BREEAM-NL excellent score is hier natuurlijk een mooie bekroning voor”, reageert DGBC-directeur Stefan van Uffelen. Martijn Vlasveld, leider van het duurzaamheidsteam van het CBRE Dutch Retail Fund, geeft aan: “Wij hebben de afgelopen jaren veel energie gestoken in de verduurzaming van onze portefeuille en deze Excellent certificaten onderstrepen onze ambitie om voorop te lopen op het gebied van duurzaamheid, terwijl wij ook een bovengemiddeld financieel rendement blijven behalen.”

FOTO: Basak Karabulut

Nature’s Pride
Op donderdag 6 juni om 16.15 uur krijgt ook Nature’s Pride een BREEAM-NL keurmerk uitgereikt. De uitreiking vindt plaats op het Green Forum op het DGBC plein. Nature’s Pride is een importeur van exotische groenten en fruit en bouwt in Maasdijk een nieuw distributie- en verwerkingscentrum. Dit moet een van de meest duurzame AGF-bedrijfspanden van West-Europa worden. Omdat dit type gebouw niet volgens de standaard BREEAM-NL methodiek kan worden beoordeeld, is de ‘bespoke’-methode gevolgd. Het resultaat is een BREEAM-NL Excellent certificaat. Stefan van Uffelen, directeur van de Dutch Green Building Council zegt hierover: “Met de BREEAM-NL certificering maakt Nature’s Pride haar maatschappelijke verantwoordelijkheid ook zichtbaar in haar gebouwen. En dat is heel mooi!”

Gerelateerd

500 nestkasten voor vogels en vleermuizen in nieuwbouwwijk Berckelbosch Eindhoven

500 nestkasten voor vogels en vleermuizen in nieuwbouwwijk Berckelbosch Eindhoven

'Vestigingen laten overschakelen op ledverlichting had gisteren al gekund'

'Vestigingen laten overschakelen op ledverlichting had gisteren al gekund'

​​​​​​​Rondetafelsessie Circulariteit: van koplopers naar het peloton

​​​​​​​Rondetafelsessie Circulariteit: van koplopers naar het peloton