ASR Dutch Core Residential Fund en AM dragen met Laurierkwartier bij aan betaalbare woningen in Utrecht

a.s.r. real estate heeft namens het ASR Dutch Core Residential Fund de 97 woningen van het project Laurierkwartier in Utrecht gekocht van gebiedsontwikkelaar AM. Het merendeel van de woningen wordt bij oplevering verhuurd op basis van het Actieplan Middenhuur van de gemeente Utrecht. Hiermee faciliteren AM en het woningfonds van a.s.r. real estate betaalbare huisvesting in de stad Utrecht, waar op dit moment een groot tekort aan is. De bouw van het wooncomplex door BAM Wonen is gestart op 20 mei en de oplevering staat gepland voor medio 2022.

Het Lau­ri­erk­wartier ligt op een bijzondere zichtlocatie in de wijk Hoge Weide ten westen van de stad Utrecht en vormt de schakel tussen het stedelijke Parkwijk en de laagbouw in Hoge Weide. Het project bestaat uit 50 appartementen en 47 eengezinswoningen variërend van 60 tot 134 m2 met elk een eigen parkeerplaats. De woningen zijn door AM ontwikkeld zodanig dat ze geschikt zijn voor starters/young professionals, doorstromers en gezinnen.

Bij oplevering worden 69 van deze woningen aangeboden in het middenhuursegment met vooraf vastgestelde huren en een maximale huurprijsindexatie per jaar. De woningen vallen onder het Actieplan Middenhuur. In dit plan zetten de gemeente Utrecht en verschillende marktpartijen, waaronder a.s.r. real estate en AM, zich in voor het verruimen van de woningvoorraad in Utrecht met middenhuurwoningen. De overige 28 eengezinswoningen worden verhuurd in de vrije sector.

Het Laurierkwartier is een zeer duurzaam en energiezuinig project. De woningen voldoen aan de eisen BENG 1, 2 en 3 en hebben een GPR-score van 8,3 en 8,4. In het woningproject is veel aandacht besteed aan circulariteit van zowel de woningen als de binnentuin door onder meer het materiaalgebruik en het toepassen van materialen met een lage milieubelasting. Daarnaast kan een woning naar woonwensen door de tijd heen worden aangepast en wordt materiaal hergebruikt. Zo zijn bijvoorbeeld de gevels deels cir­cu­lair door het toepassen van een inno­vatief stapel­sys­teem. Het ontwerp is van FARO Architecten.

Klaas Verschuure, wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling: “Utrecht is een van de snelst groeiende steden van ons land. In 2025 tellen we al 400 duizend inwoners. Daarom staan we voor de opgave om woningen te bouwen, voor verschillende groepen bewoners. In het project Laurierkwartier hebben we de meerwaarde aangetoond van de intensieve samenwerking met marktpartijen. Samen met de gemeente Utrecht pakken zij hun verantwoordelijkheid om ook te bouwen in het middeldure huur-segment, conform de ambities in het Actieplan Middenhuur. Daarmee bouwen we samen aan woningen voor inwoners met een middeninkomen zoals de politieagent, verpleegkundige of de tandartsassistent.”

Robbert van Dijk, fund director ASR Dutch Core Residential Fund: “Het Laurierkwartier is een mooie aanwinst voor de portefeuille van het ASR Dutch Core Residential Fund. Het project past goed binnen de strategie van het fonds door onder andere haar ligging in een focusregio en de positieve bijdrage aan de duurzaamheidsambities. Met dit aansprekende project leveren wij daarnaast een actieve bijdrage aan het vergroten van het aanbod van betaalbare huisvesting in de stad Utrecht, waar wij ons ook in de toekomst voor blijven inzetten.”

Gerhard Bolk, directeur AM: “Wij zijn er trots op dat we met het Laurierkwartier een bijdrage leveren aan het toevoegen van woningen in het middeldure huursegment. Dit plan met hoge ambities ten aanzien van architectuur en duurzaamheid vormt daarmee een waardige afronding van de wijk Hoge Weide. Ik feliciteer a.s.r. real estate dan ook van harte met deze aankoop.”

Partners

a.s.r. real estate | AM

Gerelateerd

DGBC levert bijdrage aan Climate Adaptation Summit

DGBC levert bijdrage aan Climate Adaptation Summit

The Flow Amsterdam slimste gebouw van 2020

The Flow Amsterdam slimste gebouw van 2020

Bouwen met hout gunstiger voor klimaat dan uit huidige MPG-berekening blijkt

Bouwen met hout gunstiger voor klimaat dan uit huidige MPG-berekening blijkt