Annemarie van Doorn juryvoorzitter Woonstad Rotterdam Energie Challenge

Annemarie van Doorn, directeur van Dutch Green Building Council, is juryvoorzitter van de Woonstad Rotterdam Energie Challenge. De Rotterdamse woningcorporatie stelt bijna 1,5 miljoen euro beschikbaar voor het duurzamer maken van bijna 100 woningen. Wie komt met vernieuwende oplossingen om bestaande woningen duurzamer te maken, terwijl de huurders er nog in wonen?

"Afwachten is geen optie meer. In 2050 mogen woningen geen CO2 meer uitstoten. Dat kan alleen worden bereikt door woningen aan te passen, terwijl de huurders er nog in wonen. Daarom daagt Woonstad Rotterdam bedrijven en organisaties uit met de Woonstad Rotterdam Energie Challenge", schrijft de woningcorporatie.

Jury

Drie portiekflats uit de jaren zeventig en tachtig met bijna 100 woningen worden opengesteld voor oplossingen om te verduurzamen in bewoonde staat. Deze gebouwen staan niet op de planning om op stadsverwarming te worden aangesloten. Per woning is € 15.000,- (inclusief BTW) beschikbaar voor de aanpassingen. Partijen schrijven zich in voor minimaal zes en maximaal dertig woningen.
Een vakjury en een bewonersjury beoordelen de inzendingen. Niet alleen de technische en financiële voorstellen worden beoordeeld, maar ook wat de voorstellen betekenen voor het wooncomfort en hoe bewoners worden geholpen met de nieuwe technieken. Woonstad Rotterdam wil haar huurders actief betrekken bij het duurzaam maken van haar woningen. Annemarie van Doorn is de juryvoorzitter. 

Al op weg

Zo’n 20% van de huurwoningen van Woonstad Rotterdam is al aardgasvrij, of wordt dat de komende jaren. Dat maakt dat ongeveer 80% nog op het aardgas is aangesloten. Een groot deel daarvan bestaat uit portiekflats die tussen nu en 2050 van het aardgas gaan. Soms tegelijk met een renovatie.
De verduurzamingsopgave is zo groot, dat uitverhuizen van bewoners bijna nooit een mogelijkheid is. Daarom zoekt de Rotterdamse corporatie nieuwe oplossingen om deze woningen in bewoonde staat duurzamer te maken.

Inschrijven tot 12 november

De inzendingen kunnen vanaf 12 september worden ingediend via de website www.woonstadrotterdam.nl/energiechallenge. De sluitingsdatum is 12 november 2019. Alle partijen die een oplossing aandragen om de CO2-uitstoot terug te brengen tegen een goed tarief maken kans. Deelnemers schrijven zich in voor minimaal zes en maximaal dertig woningen om hun oplossing in toe te passen.

Prijsuitreiking op 12 december

Tijdens een evenement op donderdag 12 december worden maximaal vijf winnaars bekend gemaakt. Dit evenement wordt gehouden in de Rotterdamse RDM Campus. Deelnemers krijgen daar een middag met interessante sprekers en sessies over het verduurzamen van de opgave van woningcorporaties. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere verduurzamen in bewoonde staat, klare klimaattaal, duurzaamheid voorbij de buitenmuren en hoe energiearmoede een halt kan worden toegeroepen.

Keynote spreker tijdens het evenement is Jelmer Mommers, klimaatjournalist van De Correspondent en schrijver van het boek ‘Hoe gaan we dit uitleggen?‘. Marijke Roskam van BNR Nieuwsradio is de gespreksleider van de dag.
Aanmelden voor dit evenement kan via deze link.

Gerelateerd

Adviesbureau De Groene Jongens adviseert bedrijven en gebouweigenaren bij hun verduurzamingsprocessen.

Duurzaamheid als hoogste doel: adviesbureau De Groene Jongens wil altijd meer impact maken

Concrete oplossingen die jouw organisatie kunnen helpen om netcongestieproblemen te omzeilen

De uitdaging van netcongestie in de energietransitie: 5 tips voor jouw organisatie

Nederlands architectenbureau VenhoevenCS voor duurzame architectuur, stedenbouw en infrastructuur, heeft duurzaam Olympisch zwembad Parijs ontworpen

Duurzaam olympisch zwembad Parijs naar Nederlands ontwerp klaar voor de Spelen