Andy van den Dobbelsteen over Delft als innovatiehub

"Innovatie zit in het dna van de TU Delft. We leiden ingenieurs op en een goed ingenieur neemt geen genoegen met ‘kan niet’, maar zoekt naar oplossingen.” Aan het woord is Andy van den Dobbelsteen, hoogleraar Bouwkunde aan die TU Delft. “Wij bedenken niet wat niet mogelijk is, we zoeken juist naar wat wel mogelijk is”, zegt hij in het digitale magazine Toekomstbouwers van DGBC.  

Ga hier direct naar het digitale magazine >>

Van den Dobbelsteen heeft een logische verklaring voor de vele innovatieve start-ups in en rond Delft. “We zijn een universiteit die proactief aan de slag gaat. Zo worden onze studenten opgeleid. Daardoor heerst er altijd een techno-optimisme.” De hoogleraar somt de teams op die meedoen aan innovatiewedstrijden, van zonneauto’s tot een onderzeeër. “We maken oplossingen die maakbaar zijn, daar onderscheiden wij ons in.”

Techno-optimisme

In Delft zijn veel slimme bedrijven en instellingen gevestigd. De hoogleraar kent er veel, ‘maar het zegt ook veel dat ik ze niet allemaal ken, terwijl ik er diep in zit.’ De term techno-optimisme komt weer ter sprake als het over de Delfste innoveerders gaat. Daarmee doelt Van den Dobbelsteen op de insteek dat er altijd een oplossing is voor een probleem. Het is een term waar de ingenieurs van MOR, PHYSEE, Basilisk en Field Factors zich in herkennen. “En dan niet op naïeve wijze, maar juist realistisch”, vervolgt de hoogleraar. “Dat blijkt niet alleen uit het aantal start-ups hier, maar de successen die ze boeken. Deze start-ups hebben bestaansrecht.”

Lees het hele interview in het digitale magazine Toekomstbouwers. Lees het hier gratis. 

 

Partners

TU Delft

Gerelateerd

Dutch Green Building Week 2021 in teken van nieuw en verbindend leiderschap

Dutch Green Building Week 2021 in teken van nieuw en verbindend leiderschap

'De gebouwde omgeving bepaalt ons levensgeluk'

'De gebouwde omgeving bepaalt ons levensgeluk'

Kijk terug: Webinar - Borging klimaatadaptieve maatregelen

Kijk terug: Webinar - Borging klimaatadaptieve maatregelen