Andel: ‘Duurzaam omgaan met water verdient meer aandacht’

Toegang tot schoon water, minder waterverbruik en klimaatadaptatie zijn thema’s waar nieuwe DGBC-partner Andel zich mee bezighoudt. Andel ontwikkelt innovatieve producten voor de bescherming en het behoud van schoon water.

Alles wat Andel doet, heeft op de een of andere manier te maken met water. Dit varieert van het beschermen van de gebouwde en natuurlijke omgeving tegen waterschade tot het voorkomen van vervuiling en het behouden van onze kostbare watervoorraad. Olga Surovtseva, verantwoordelijk voor European Market Development bij Andel, benadrukt het belang van duurzaam omgaan met water. “Duurzaamheid wordt vaak geassocieerd met groene energie, afvalscheiding, recycling en het gebruik van natuurlijke materialen in de bouw en productie. Er is nog onvoldoende aandacht voor waterduurzaamheid. Dat willen wij veranderen.”

Cruciale rol in verduurzaming

Water speelt dus een cruciale rol in de verduurzaming van de gebouwde omgeving, maar de transitie staat nog in de kinderschoenen, volgens Surovtseva. Ze hoopt het onderwerp meer onder de aandacht te brengen bij de achterban van DGBC. “DGBC biedt een platform om professionals te verbinden en kennis te delen. Uit het partnerschap hopen we nieuwe samenwerkingen te halen, want duurzaam omgaan met water verdient meer aandacht. We willen laten zien welke systemen en producten er op dit gebied beschikbaar zijn. Vaak kun je met een kleine investering al veel besparen en een positieve impact maken.”

Water- en gaslekdetectiesystemen

Andel levert een uitgebreid assortiment lekdetectieproducten die elk gebouw kunnen beschermen tegen schade door lekkage en waterverlies beperken. “Ons aanpasbare multizone-systeem bestaat uit ultramoderne bedienings- en alarmpanelen, een reeks water-, olie- en gaslekdetectoren, vochtigheids- en temperatuursensoren en accessoires.Musea, banken, datacenters, hotels, overheidsgebouwen en grote appartementencomplexen kunnen bijvoorbeeld worden voorzien van lekdetectiesystemen. Deze systemen verlagen de waterrekening en kunnen bijdragen aan het behalen van punten voor BREEAM-NL”, licht Surovtseva toe.

Duurzame oplossingen voor woningen en utiliteitsbouw

Daarnaast maakt Andel producten voor woningen en utiliteitsbouw die het waterverbruik verminderen, verspilling tegengaan, waterschade voorkomen en geld besparen. Bovendien kunnen de producten punten opleveren voor BREEAM-NL. Surovtseva noemt enkele voorbeelden: “Met Flowstop® bewaak je de watertoevoer. Bij abnormale stroming of kans op de bevriezing van leidingen, sluit de toevoer automatisch af. En PIR WaterSave® helpt om water te besparen. Het systeem is voorzien van een bewegingssensor. De watertoevoer wordt afgesloten als er niemand in de ruimte is. Handig voor hotelkamers, bijvoorbeeld.”

Veilig opslaan van olie en brandstof

Inmiddels heeft Andel al meer dan 30 jaar ervaring in brandstof- en olieopslag. De fabrikant ontwikkelt producten voor het onderhoud van opslaglocaties en installaties. En belangrijk met oog op duurzaamheid: producten die vervuiling voorkomen. Denk aan scheiding-, alarm- en filtratiesystemen, pompen en meters.

Overstroming

Volgens de laatste rapporten over de gevolgen van klimaatverandering is overstroming, veroorzaakt door hevige en frequente regenbuien, een urgent klimaatrisico dat veel mensen treft. “We helpen lokale autoriteiten, vastgoedeigenaren, bedrijven en gemeenschappen om zichzelf en hun bezittingen te beschermen tegen de gevolgen van extreme regenval. We bieden een pakket met diverse diensten en producten, zoals een waarschuwingssysteem en pompen.”

Op weg naar netto nul emissies

Ook in haar eigen bedrijfsvoering zet Andel duurzame stappen. “Als fabrikant streven we naar netto nul emissies binnen scope 1 en 2 in 2025. Voor scope 3 hopen we datzelfde doel in 2030 te halen.” Surovtseva licht toe wat de organisatie nu doet om die ambitie te realiseren. “We recyclen karton voor verpakkingen. We gaan van het gas af en installeren PIR-verlichting. Ons wagenpark is binnenkort volledig elektrisch.”

Verder werkt Andel samen met non-profitorganisaties die gespecialiseerd zijn in herbebossing. “Aan de ene kant helpt deze samenwerking om onze CO2-uitstoot te compenseren. Van grasbermen maken we bijvoorbeeld bloemenweiden, die ook de biodiversiteit vergroten. Aan de andere kant is het planten van bomen een natuurlijke manier om overstromingsrisico te verminderen. Onze collega’s krijgen betaald verlof om te helpen bij het planten en jonge boompjes te verzorgen.”

DGBC-partners

Andel BV

Gerelateerd

Podium Amersfoort De Alliantie

De Alliantie: ‘Woningen met slechte energielabels willen we uitfaseren’

Luchtfoto Den Haag

DGBC over regeerprogramma en troonrede: 'Van bouwopgave naar woonopgave'

Upcycling beton

Dura Vermeer en C2CA verminderen CO2-uitstoot beton door upcycling van betonpuin