‘Ambitie mag omhoog, maar we moeten wel realistisch zijn’

De klimaatdoelstellingen zijn haalbaar, zegt Nicole Maarsen, directeur Vastgoedbeleggingen bij Syntrus Achmea Real Estate & Finance, maar zij predikt ook realisme. Dat is de conclusie van het gesprek dat Maarsen had met Lars Sørensen. Zij gingen op de PROVADA in de stand van DGBC met elkaar in gesprek over de rol die Syntrus Achmea kan innemen de route naar een Paris Proof bebouwde omgeving.

Maarsen zet zich in om de gebouwen in het beheer van Syntrus Achmea te verduurzamen. Stap voor stap worden in alle woningen de gasfornuizen vervangen door inductieplaten. “Dat is een flinke beweging, want we hebben 30 duizend huizen in beleggingsbezit.” Het is een van de vele  maatregelen die ervoor zorgen dat de beleggingsportefeuille van Syntrus Achmea Paris Proof wordt.

Tekort aan installateurs

Het is een beweging die Maarsen in haar wereld veel meer ziet. Er is veel kapitaal om in te beleggen, in het Woonakkoord zijn al een miljoen nieuwe woningen gepland. Maarsen ziet daar kansen, maar predikt ook realisme. “Er is het woonakkoord met de opdracht om een miljoen woningen te bouwen. Daarnaast is er het klimaatakkoord waarin staat dat de hele gebouwde omgeving moet verduurzamen. Tegelijkertijd is er een groot arbeidstekort die in de sector van installateurs, bouwkundigen en dergelijke nog niet op orde is. Dat is wel een hele grote uitdaging.”

Voor jongere generaties

Hoewel Maarsen daarmee een probleem benoemt, is ze niet somber over de vraag of de klimaatdoelstellingen worden behaald. Een opdracht die ook bij de klanten van Syntrus Achmea leeft. “Onze klanten die vragen echt aan ons ‘help ons om voorloper te zijn met een toekomstbestendig investeringsbeleid’. En dat doen zij natuurlijk nadrukkelijk omdat zij spaargeld willen beleggen met een positieve impact voor jongere generaties.”

Gerelateerd

Intentieverklaring markeert een samenwerking tussen 14 vooraanstaande ketenpartners uit de ontwerp-, techniek- en bouwsector, gericht op de praktijktoets Milieuprestatie Gebouwen (MPG).

Unieke samenwerking tussen ketenpartners voor Praktijktoets MPG

Adviesbureau De Groene Jongens adviseert bedrijven en gebouweigenaren bij hun verduurzamingsprocessen.

Duurzaamheid als hoogste doel: adviesbureau De Groene Jongens wil altijd meer impact maken

Concrete oplossingen die jouw organisatie kunnen helpen om netcongestieproblemen te omzeilen

De uitdaging van netcongestie in de energietransitie: 5 tips voor jouw organisatie