Advancing Net Zero: Wereldwijd Deltaplan

Onder de vlag van de World Green Building Council werken 24 GBC's aan het Advancing Net Zero project. Het doel van het project is om de transitie naar een CO2-neutrale gebouwde omgeving te versnellen. DGBC neemt deel aan het Net Zero Project met het Deltaplan Duurzame Renovatie.

In 2017 is het project gestart. Net als met het Deltaplan hebben allerlei partijen uit de bouwketen zich aan het project verbonden. Ook zijn er samenwerkingen met grote steden en leveranciers. In de verschillende landen zijn ook de speerpunten uit het DGBC Deltaplan Duurzame Renovatie overgenomen, zoals:

  • transparantie van energieverbruik;
  • normeren op het werkelijk verbruik;
  • een heldere doelstelling voor energiebesparing en duurzaam opwekken.

In het recent gelanceerde Framework van de UK GBC wordt zelfs letterlijk verwezen naar de Paris Proof methode uit het Deltaplan Duurzame Renovatie. Ook het Duitse voorstel stelt het werkelijke verbruik centraal.

Stand van zaken

Deze week is vanuit het Advancing Net Zero project een update gepubliceerd die inzicht geeft in de stand van zaken in de verschillende landen. In het rapport is te lezen hoe de landen omgaan met de definitie van een CO2-neutrale gebouwde omgeving. Negen van de 24 landen hebben inmiddels ook een certificeringssysteem of een aanzet daartoe opgesteld.

Stap verder


Het Net Zero Project gaat op bepaalde onderdelen zelfs een stap verder dan het Deltaplan Duurzame Renovatie. Het doel van de WorldGBC is om alle CO2-uitstoot te neutraliseren om aan de doelstellingen te voldoen zodat opwarming van de aarde maximaal 1,5 oC toeneemt. Een aantal landen neemt daarom naast de directe emissies van het gebruik van het gebouw, ook de emissies die ontstaan tijdens de bouw en sloop mee (via een LCA-berekening).

Martin Mooij, projectmanager van het Deltaplan vindt die laatste ontwikkeling interessant: “Nederland heeft al lang ervaring met Milieuprestatieberekeningen en ons land wordt internationaal als koploper gezien. Die aanpak legt bovendien een mooie koppeling tussen het Deltaplan en het Circulariteit-programma van DGBC.”

 

Meer informatie: WGBC Advancing Net Zero

 

Gerelateerd

Building Life ambassadeur Sven ’t Hart is junior adviseur bij adviesbureau Merosch.

'CO2-gestuurd bouwen is nog een relatief onbekend onderwerp'

Intentieverklaring markeert een samenwerking tussen 14 vooraanstaande ketenpartners uit de ontwerp-, techniek- en bouwsector, gericht op de praktijktoets Milieuprestatie Gebouwen (MPG).

Unieke samenwerking tussen ketenpartners voor Praktijktoets MPG

Adviesbureau De Groene Jongens adviseert bedrijven en gebouweigenaren bij hun verduurzamingsprocessen.

Duurzaamheid als hoogste doel: adviesbureau De Groene Jongens wil altijd meer impact maken