Interieur

De aandacht voor duurzaamheid groeit. Naast een duurzaam gebouw vragen steeds meer klanten ook om een duurzaam interieur. Vanwege de impact die het heeft op de gezondheid en tevredenheid van werknemers, maar ook vanwege de milieubelasting door de veelal korte vervangtijd. Interieurarchitecten en ontwerpers kunnen hierin een cruciale rol in spelen. Zij zijn immers degenen die duurzaam bouwen tastbaar maken voor de gebruiker en bewoner van een gebouw. Maar hoe weet je nou hoe milieuvriendelijk een interieur is? Er zijn voor het interieur nog weinig regels en wetten. Het verzamelen van data over materialen is daarnaast een tijdrovende bezigheid. Daarom introduceren DGBC, NIBE en Ex Interiors een nieuw initiatief: INSIDE/INSIDE.

INSIDE/INSIDE wordt hét centrale online platform waar inzichtelijk wordt hoe duurzaam, circulair en gezond een interieur is. Gebruikers kunnen er materialen en duurzame interieurproducten- en materialen selecteren, detailinformatie lezen, een moodboard creeren én betrouwbare data over de milieu- en gezondheidsimpact opzoeken en vergelijken. Als een interieurarchitect een interieur heeft geselecteerd en een favorietenlijst (winkelmandje) heeft aangemaakt dan kan er worden afgerekend op milieuaspecten. In één overzicht is te zien welke impact het interieur heeft en waar de grote posten zitten. Misschien die stoelpoten van chroom toch vervangen voor een duurzamer alternatief? 

*onderstaand dient als inspiratie. De naam INSIDE-INSIDE is een werknaam.

Over de initiatiefnemers

DGBC, Ex Interiors en NIBE zien het als hun maatschappelijke plicht om duurzaam interieur in de gebouwde omgeving te stimuleren. NIBE heeft inhoudelijke kennis over het berekenen van de milieu-impact van materialen. Ex Interiors is als pionier al jarenlang bezig om duurzame interieurprojecten te realiseren en weet precies wat de verwachtingen van interieurarchitecten zijn en DGBC heeft veel ervaring met het meetbaar maken van duurzaamheid. Zowel NIBE als Ex Interiors hebben een grote hoeveelheid informatie verzameld over de milieu- en gezondheidsaspecten van verschillende interieurmaterialen.



Partner worden? 

Om het platform te ontwikkelen en te onderhouden hebben koplopers Baars & Bloemhoff, DSM, Green Furniture Circle, Interface, Gispen en Maiburg zich al aangesloten als founding partner.

Ook zijn wij op zoek naar launching partners, die samen met de initiatiefnemers en founding partners willen werken aan het verduurzamen van de interieurwereld en zo hun maatschappelijke betrokkenheid willen tonen. Heeft u vragen over het initiatief of over het partnerschap? Neem contact op met Remy Heijer, projectmanager INSIDE/INSIDE: r.heijer@dgbc.nl, 088-5580100.