Natuurinclusief bouwen
Het herstel van biodiversiteit kan door de bouwsector onder andere worden ingevuld door natuurinclusief te bouwen, nature based solutions toe te passen en circulaire (biobased) materialen te kiezen. Als we dat goed en verantwoord doen dan zouden biodiversiteit en ecologie per saldo door het bouwen kunnen verbeteren. Door slimme combinaties te maken kunnen tegelijk andere doelen op het gebied van gezondheid en klimaatadaptatie worden gediend. Een blauw-groene omgeving is immers niet alleen positief voor biodiversiteit en ecologie, het is ook prettiger en gezonder om er te verblijven, een prima manier om hittestess tegen te gaan en ook nog eens waterberging te faciliteren.
Waar werken we naartoe?
In 2030 heeft Nederland een verdubbeling van het aantal groene en biodiverse vierkante meters. Biodiversiteit is een belangrijk onderdeel van onze tools en instrumenten.
Hoe komen we daar?
Eenduidige richtlijnen
Voor natuur in de gebouwde omgeving bestaan geen heldere eisen vanuit de landelijke overheid. Ook Provinciale en lokale regels zijn – hoe goed bedoeld – vaak heel verschillend. In samenwerking met NL Greenlabel werken we daarom aan eenduidige richtlijnen en meetmethoden die breed gedragen worden.
Minimale wettelijke eis natuurinclusief bouwen
We zetten ons samen met diverse partijen in voor een minimale wettelijke eis voor natuurinclusieve nieuwbouw. In 2022 ondertekende DGBC de petitie voor Natuurinclusief bouwen.
Kennisdeling
Op dit vlak is nog veel kennis te ontwikkelen en praktijkervaring op te doen. DGBC wil zich inzetten om daar kennis, tools en instrumenten voor te ontwikkelen.