PROVADA 2023

Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden.
Bekijk de agenda voor aankomende evenementen en trainingen.

Vastgoedbeurs PROVADA vindt dit jaar van dinsdag 13 tot en met donderdag 15 juni plaats in RAI Amsterdam. Met meer dan 200 standhouders en ruim 22.000 bezoekers is PROVADA het grootste vastgoedevenement van Nederland. Ook DGBC is weer aanwezig, maar dit jaar pakken we het anders aan. Samen met PROVADA en diverse organisaties hebben we een speciaal themaplein ingericht onder de noemer Paris Proof Plein. Je vindt ons op het plein in hal 12, stand 56. 

Paris Proof

Nederland staat voor grote uitdagingen. Er is een groeiende behoefte aan betaalbare woonruimte en de bestaande gebouwde omgeving moet energieneutraal worden. Tegelijkertijd moet dit allemaal op een verantwoorde wijze gebeuren, willen we een gezonde en veilige wereld achterlaten voor onszelf en voor de generaties na ons.

Een toekomstbestendige bouwsector moet bouwen, transformeren en renoveren binnen de ecologische grenzen van de planeet en dit moet ook nog eens snel. Dat betekent een fors lagere CO2-uitstoot, minder materiaalverbruik en minder milieuvervuiling in de komende vijf jaar. Tijdens PROVADA laten verschillende partijen op het plein oplossingen zien voor een Paris Proof gebouwde omgeving. Waarbij we als DGBC de partijen ook challengen niet alleen te kijken naar de operationele emissie van het gebouw, maar ook naar de zogenaamde materiaalgebonden emissies. Immers kost het produceren van bouwmaterialen, om gebouwen duurzaam te renoveren en bijvoorbeeld te isoleren, veel CO in de vorm van materiaalgebonden emissies.

Hierbij speelt de hele keten een rol. Van architecten, bouw- en installatiebedrijven en toeleveranciers tot beleidsmakers, financiers en opdrachtgevers. 

Inhoudelijke programma

Naast onze aanwezigheid op het plein, bieden we een mooi inhoudelijk programma over Paris Proof, de EU Taxonomie en Klimaatadaptatie op het plein en andere plekken pp de beursvloer.



In DGBC heeft weer een mooi programma samengesteld. Hieronder vind je een overzicht van de sessies die we zelf organiseren of sessies van partners waaraan we een bijdrage leveren.

Dinsdag 13 juni

Tijd  SessieLocatieToelichting
12:00Bouwen binnen CO2-budget: is de bouwmaterialenindustrie er klaar voor? (door DGBC)

Paris Proof Plein

Hal 12/ stand 56

Is de traditionele bouwmaterialenindustrie klaar voor het bouwen binnen het CO2-budget? Wat zijn de alternatieven? Tijdens deze sessie praten we met diverse gasten over de opgave en de oplossingen. Tevens gaan we in op het recente onderzoek van DGBC en Metabolic waarin de CO2-uitstoot van de productie van verschillende materiaalsoorten en producten voor de bouwsector is geanalyseerd.

Aan tafel: Aniek Averesch (Circulair Staal), Norbert Schotte (Building Balance), Janneke Leenaars (Interface), Linus Klaassen (Deerns), Laetitia Nossek en Jan Kadijk (DGBC) (moderator), Ieke Selen (Tala)
Klik hier voor meer informatie


13.00 Uw kantoor snel naar Paris Proof tijdens natuurlijke vervangingsmomenten: eenvoudig, betaalbaar en rendabel (door Energybridge)12-65 Kennisplein NEVAPSteeds meer eigenaren en gebruikers willen een duurzaam kantoor: om aan klimaatdoelstellingen te voldoen en voor lagere energiekosten. Vervangingsmomenten van installaties zijn hét moment om te verduurzamen. Jan-Maarten Elias (Energy Bridge) en Martin Mooij (DGBC) laten met praktijkvoorbeelden zien welke grote sprongen er al worden gemaakt. En welke stappen er verder tijdens natuurlijke momenten gebruikt kunnen worden om naar een Paris Proof-kantoor te komen. Daarbij wordt de split-incentive gelijk opgelost. Klik hier voor meer informatie.
13.30-14.15

De groene spelregels van de EU die de bouw- en vastgoedsector gaan veranderen (door DGBC)

Arena
hal 12

Investeerders vragen in toenemende mate naar vastgoed dat aan de EU Taxonomie voldoet. Dat heeft impact op de aankoop- en duurzaamheid strategie van vastgoedbeleggers en de vertaling naar het jaarverslag. Hoe breng je je portefeuille in lijn met de EU Taxonomie? En wat zijn de verwachtingen vanuit de financiers en investeerders? Tijdens deze sessie gaan we in gesprek met diverse bedrijven en geven we een inkijkje in de landelijke interpretatie die DGBC heeft gemaakt.

Onder leiding van Annemarie van Doorn (DGBC) gaan in gesprek: Peter Gabriels (DGBC), Boris van der Gijp (Achmea Real Estate & Finance), Sjoerd Luisman (ABN AMRO) , Martijn Vlasveld (Edmond de Rothschild) en Zoë du Chattel (AFM)
Klik hier voor meer informatie


14:15Lancering EU Taxonomie verklaring bij BREEAM-NL In Use (door DGBC)

ABN AMRO

Hal 11/ stand 7

Zonder extra papierwerk toon je met de nieuwe EU Taxonomie-verklaring aan dat jouw gebouw ook voldoet aan Europese duurzame standaarden. Deze verklaring krijg je bij een BREEAM-NL In-Use certificering en maakt inzichtelijk welke onderdelen in lijn zijn met de Europese maatlat. Daarmee heb je meer zekerheid en kom je sneller in aanmerking voor groene financiering en het geeft accountants, investeerders en toezichthouders meer zekerheid en vertrouwen. 

Aanwezig: Rudy van der Helm (DGBC) en Claire van Staaij (ABN AMRO)


14.30Werklandschappen van de Toekomst (door SADC)

Arena

Hal 12

Onlangs heeft SADC het BREEAM-NL Outstanding keurmerk behaald voor Schiphol Trade Park. Hiermee is dit officieel het meest duurzame logistieke business park ter wereld. DGBC zal tijdens deze sessie het certificaat officieel overhandigen.

Tijdens de sessie kun je meer te weten komen over de aanpak en de benadering van SADC en kun je samen met een panel van uiteenlopende deskundigen in gesprek over hoe SADC bedrijventerreinen verduurzaamt en wat er daadwerkelijk voor nodig is om werklandschappen van de toekomst van de grond te krijgen. Meer informatie.


14:45Uitreiking certificaat BREEAM-NL aan Martijn Vlasveld van Edmond de Rothschild (door DGBC)

Paris Proof Plein

Hal 12/ stand 56



15:00De route naar Paris Proof: van rapportage tot handhaving (door DGBC)

Paris Proof Plein

Hal 12/ stand 56


Hoe maak je de energieprestatie van jouw vastgoed inzichtelijk? En hoe vertaal je dit naar rapportage via instrumenten zoals de Carbon Risk Real Estate Monitor (CRREM)? Wat zijn de ervaringen en de voordelen van instrumenten als de WEii (Werkelijke Energie intensiteit indicator) en het EnergieKompas?
En hoe gaat handhaving in de praktijk? Een interessante sessie voor beleggers, klein en groot.

Aan tafel: Annemarie van Doorn (DGBC), Marco Scheers (INNAX), Bernardo Korenberg (Bouwinvest), Niels van Wonderen (Altera), Co de Smalen (Omgevingsdienst Nederland/ Noordzeekanaal).
Klik hier voor meer informatie


16:30Uitreiking BREEAM-NL certificaten Lidl GmbH

Hal 12/
stand 34

Tijdens de borrel 'Samen Duurzaam' op de stand van Lidl reikt Rudy van der Helm, Manager Ontwikkeling & Beheer bij DGBC, twee BREEAM-NL certificaten uit aan Lidl GmbH. Het gaat om de behaalde certificaten voor het Lidl Distributiecentrum in Almere (BREEAM-NL Nieuwbouw & Renovatie) en het hoofdkantoor in Huizen (BREEAM-NL In-Use).


Woensdag 14 juni

TijdSessieLocatieToelichting
11:30Paris Proof Commitment ondertekening (door Hercuton & Revolve Development)

JAJO 

Hal 12/ stand 51

Bijna 80 marktpartijen hebben inmiddels het Paris Proof Commitment ondertekend en verbinden zich daarmee aan de ambitieuze doelstelling om het energiegebruik in de gebouwde omgeving met twee derde te verlagen. En daarmee ook de daarbij horende CO₂-emissies terug te brengen. Vandaag ondertekenen Hercuton en Revolve Development het commitment.
12.00Paris Proof: wat als de (ver)huurder niet meewerkt? (door DGBC)

Paris Proof Plein

Hal 12/ stand 56

Financiering blijkt vaak een struikelblok bij verduurzaming. Kosten en baten vallen niet samen. En wat als de huurder niet meewerkt? Huurder en verhuurder hebben elkaar immers nodig. Hoe zorg je dat je elkaar helpt en er actie wordt ondernomen? Tijdens deze sessie gaan de sprekers in op voorbeelden waarbij de kosten van de verbetering uit de besparingen worden gefinancierd en hoe succesvolle samenwerkingen tussen huurder en verhuurder mogelijk zijn. 

Aan tafel:  Annemarie van Doorn (DGBC), Victor Pastoor (Arcadis),  Marco Witschge (BespaarGarant), Ton van Balen (DUDOK advocaten)
Klik hier voor meer informatie

13:00Paris Proof Commitment ondertekening (door RYSE, voorheen ABC Nova)RYSE
Hal 12/ stand 41
Bijna 80 marktpartijen hebben inmiddels het Paris Proof Commitment ondertekend en verbinden zich daarmee aan de ambitieuze doelstelling om het energiegebruik in de gebouwde omgeving met twee derde te verlagen. En daarmee ook de daarbij horende CO₂-emissies terug te brengen. Vandaag ondertekent RYSE (voorheen ABC Nova) het commitment.
14:00

Paris Proof Commitment: Centraal onderteken-moment (door DGBC)

Paris Proof Plein

Hal 12/ stand 56

Bijna 80 marktpartijen hebben inmiddels het Paris Proof Commitment ondertekend en verbinden zich daarmee aan de ambitieuze doelstelling om het energiegebruik in de gebouwde omgeving met twee derde te verlagen. En daarmee ook de daarbij horende CO₂-emissies terug te brengen. Vandaag ondertekenen diverse partijen het commitment.
15.00De rol en verantwoordelijkheid bij Paris Proof bouwen (door gemeente Rotterdam)

Zaal E108

De woningbouwopgave is groot. Tot 2030 moeten er circa 100.000 nieuwe woningen per jaar bijkomen. Tegelijkertijd staan we voor een grote duurzaamheidsopgave. Omdat het realiseren van deze nieuwe woningen leidt tot CO2-uitstoot en milieu-impact is onderzoek uitgevoerd of deze woningbouw kan plaatsvinden binnen de randvoorwaarden van deze duurzaamheidsopgaven. In deze sessie gaan we in gesprek over jouw rol binnen de CO2-doelstellingen vanuit het perspectief van een gemeente, een ontwikkelaar en een adviseur.

Aan tafel: Maaike Perenboom (Synchroon), Rob Verhaegh (Luning), Laetitia Nossek (DGBC), Wouter Streefkerk en Jean-Paul Andele (gemeente Rotterdam)

Klik hier voor meer informatie.

15:30-16:15EU Taxonomie en de vergroeningsopgave. Wat betekent dit voor de biodiversiteit en de klimaatopgave? (door NL Greenlabel)

NL Greenlabel 

Hal 10/ stand 9

In deze sessie geven Peter Gabriëls (DGBC) en Maarten Alberse (NL Greenlabel) hun zienswijze op de verduurzamingsopgave in relatie tot de EU Taxonomie. We gaan in op de Nederlandse interpretatie en de rol van labels en methodieken in relatie tot de vergroening in duurzaamheidsopgaven.
Klik hier voor meer informatie
16:30Paris Proof Borrel (door DGBC)

Paris Proof Plein

Hal 12/ stand 56

Een gezellige borrel aangeboden door de standhouders op het Paris Proof Plein. Bekijk hier de standhouders.

Donderdag 15 juni

Tijd  

Sessie

Locatie

Toelichting

12:00-12:45Paris Proof: energiebesparing in de praktijk en netcongestie als struikelblok? (door DGBC)

Proof Plein

Hal 12/ stand 56

Hoe zorg je ervoor dat de berekende besparing daadwerkelijk behaald wordt en hoe blijf je het werkelijke energieverbruik monitoren? Hoe ga je om met struikelblokken als netcongestie waardoor verduurzaming in de klem komt? Hoe maak je het energiegebruik voor klanten inzichtelijk? Deze vragen behandelen we tijdens deze rondetafel met marktpartijen Vattenfal, Bennex, TNO en Croonwolter&dros.

Aan tafel: Annemarie van Doorn (DGBC), Angela Verbrugge, (Croonwolter&dros),  Wouter Borsboom (TNO), Edwin Dalenoord (Bennex)
Klik hier voor meer informatie

12:00-12:30De impact van de 'regel-C wetgeving' op de Nederlandse kantorenmarkt (door NVM)

NVM 

Hal 10/ stand 14

Per 1 januari 2023 mogen kantoren met een energielabel D of lager niet meer verhuurd of verkocht worden. De introductie van deze regelgeving was al een aantal jaren bekend, maar de vraag is hoe de markt op de regelgeving geanticipeerd heeft. Zijn kantoren met label D of lager en masse verbeterd naar label C of hoger? Is de waarde van kantoren die niet aan de eis voldoen sterk gedaald? Nieuw onderzoek van Universiteit Maastricht, in samenwerking met NVM, DGBC en RVO, geeft inzicht in deze vraagstukken!

Presentatie door: Nils Kok - Maastricht University

Klik hier voor meer informatie
14.00-14.45Waarde van jouw vastgoed in een veranderd klimaat: fysieke klimaatrisico's in beeld! (door DGBC)Hal 12/ Forum 2

Steeds meer financiers en beleggers zien dat het veranderend klimaat een serieus risico vormt voor hun gebouwenportfolio. Financiële toezichthouders zoals DNB en ECB maken zich zorgen over de stabiliteit van het financiële systeem door deze fysieke klimaatrisico’s. Maar hoe maak je de risico’s op gebouwniveau inzichtelijk? Tijdens deze sessie gaan we in op het in ontwikkeling zijnde ‘Framework for Climate Adaptive Buildings’. Een door DGBC geïnitieerde open en transparante methodiek ontwikkeld in een brede alliantie van financiële instellingen, kennisinstituten, adviseurs en overheden. 

Panel: Robbert van Dijk (a.s.r. real estate), Jan Kadijk (DGBC), Jeroen van Eekelen (Sweco), Hasse Goosen (Climate Adaptation Services) en Tom van 't Hek (moderator).
Klik hier voor meer informatie

14.00-14.45Bouwen binnen het
CO2-budget: praktijkoplossingen (door DGBC)


Paris Proof Plein 

Hal 12/
stand 56


Om de opwarming van de aarde te beperken is er een
maximale hoeveelheid COdie wereldwijd nog mag
worden uitgestoten: ons CO2-budget. De CO2-impact
van een gebouw is meer dan alleen de impact door het energiegebruik, ook materialen tellen mee. Er zijn verschillende oplossingen om het materiaalverbruik, de CO2-budgeten de milieu-impact van de bouwopgave te verminderen. Tijdens deze sessie delen we praktijkervaringen en gaan we in op de gevolgen van deze oplossingen.

Aan tafel: Roland Korbeld (Tala), Deen Mondt (Startblock), Jan Willem ter Steege (Popma ter Steege), Thomas Metz (Rijksvastgoedbedrijf), Laetitia Nossek (DGBC)
Klik hier voor meer informatie


Graag brengen we een aantal sessies van DGBC-partners bij je onder de aandacht.

Dinsdag 13 juni

Tijd  SessieLocatieToelichting

11.00- 11.30

Van boer tot bouwHal 12
Stand 8

De keten sluiten van boer tot bouw: dat is waar gebiedsontwikkelaar AM voor gaat. Hierbij komen de uitdagingen van de landbouwsector samen met de verduurzamingsopgave van de bouw. Samen met de Miscanthusgroep Haarlemmermeer en Elgra onderzoekt AM de potentie van Miscanthus (Olifantsgras) als biobased isolatiemateriaal. Tijdens deze presentatie vertellen Maarten Markus (AM) en Gertjan de Jong (Elgra) over de voordelen van Miscanthus en het innovatieve traject waarin AM ontdekt hoe haar nog onbebouwde grondposities een rol kunnen spelen in de klimaatpositieve duurzaamheidsambities van AM.
Klik hier voor meer informatie.

11.15-12.00Grasping Net ZeroBusiness Lounge

We spreken veel met elkaar over Net Zero: wat kunnen we doen, hoe plannen we het en wie hebben we nodig, inhoudelijk en financieel? Het vergezicht van ons portfolio wordt nu geschetst, maar dan? ESG betekent namelijk meer dan gebouwen ‘energy and carbon neutral’ maken. Even belangrijk zijn: aanpassingen aan extreem weer, of een gebouw/gebied kan bijdragen aan biodiversiteit en hoe het gesteld is met de gezondheid van de mensen die er wonen en werken?

Arcadis en DWIRE gaan in de business lounge op PROVADA hierover de discussie aan. Het doel, meer grip op de uitdagingen die voor ons liggen. Klik hier voor meer informatie.

14.00-15.30Carbon Stories:
Geld speelt (g)een rol (door GROUP A)
Zaal E108

In de ontwikkeling van klimaatpositieve projecten
Onno Dwars (Ballast Nedam) en Constantijn Berning (EDGE Technologies) gaan in gesprek met duurzame innovator 
Norbert Schotte (Gideon), sector bankier Leontien de Waal 
(ABN AMRO) en beleidsmaker Thomas Wellink (RVO).
Klik hier voor meer informatie


Woensdag 14 juni

TijdSessieLocatieToelichting
14.00-18.00Energietransitie vraagt om meer LEF! - PropertyNL i.s.m. Croonwolter&drosStand PropertyNL-12-49

Duurzaamheid vraagt om meer dan technologische innovatie. Een frisse blik, nieuwe normen en waarden en een betere verhouding met de wereld om ons heen. Durf jij de cultuuromslag te maken?

Met medewerking van:
Werner Schouten (directeur Impact Economy Foundation)
Mark van Wordragen (directeur Croonwolter&dros | TBI), Pauline Bieringa (directeur Triodos Bank Nederland) en Constantijn Berning (Executive Development Director EDGE Technologies), Wabe van Enk (directeur/Hoofdredacteur PropertyNL), 
Richard Ruijtenbeek (Sr. Adviseur Energie en Circulaire Ontwikkeling Gemeente Amsterdam), Anne van Bergen (Projectontwikkelaar Synchroon) en Mark Derksen (Projectontwikkelaar JORD).

Meer informatie.

14.30Realizing a Paris Proof portfolio, data-drivenStand Arcadis

Verduurzamen kost geld, maar kan op termijn ook geld opleveren. Data kan snel uitsluitsel geven over de mogelijkheden en helpen in de besluitvorming. Daarna komt echter de grote uitdaging, hoe worden de doelstellingen gerealiseerd? Wij geven in deze sessie inzicht in welke fase, welk detailniveau nodig is en hoe dit te organiseren om tot een Paris Proof portefeuille te komen.

André Hekma (Arcadis) en Simone Tabor (CFP)

15.00 Hittestress in vastgoed: hoe los je dat op (door Folie Effect)Paris Proof PleinHittestress, hoe je kan reduceren op koelsystemen en het binnenklimaat kan optimaliseren zodat het vastgoed een gezonde werk/leefomgeving biedt.

Donderdag 15 juni

Tijd  SessieLocatieToelichting

10.30- 11.30

Biobased building:
learn from small-
and large-scale
examples (door Arcadis)
Stand ArcadisDuurzaamheid en Low Carbon ontwerpen zijn een belangrijk onderdeel van onze missie om de kwaliteit van leven te verbeteren. Kom meer te weten over hoe wij duurzaamheid integreren in kleinschalige projecten zoals onze eigen PROVADA-stand en grootschalige projecten zoals de Houten Toren in Delft. Met Lotte Janssen en Heleen Withaar (Arcadis)
13:00-13:30Wij tellen op... naar nul. Nul CO2-uitstoot voor 2050 (door Dura Vermeer)

Dura Vermeer

Hal 12/ stand 43

Dura neemt verantwoordelijkheid voor de hele keten. Dat lukt met een stip op de horizon, een helder punt om naartoe te blijven werken, samen. Door er niet slechts over te praten, maar het ook echt te doen. Met: Lizzy Butink en Jim Teunizen (Alba Concepts) 
Klik hier voor meer informatie