Level(s) congres: Life Cycle Assessment

Tijdens het congres over LCA vertellen diverse sprekers over de inhoud van het Level(s) Framework waarbij specifiek wordt ingegaan op de Life Cycle Assessment (LCA) gerelateerde indicatoren. Daarbij zal worden ingegaan op hoe je LCA’s als bouwprofessional toepast op basis van praktijkervaringen, de kennis van specialisten en hoe dit kan bijdragen aan de verduurzaming van de gebouwde omgeving.

De sprekers vertellen over wat een LCA precies is, hoe is het opgenomen in LEVELs & andere richtlijnen en hoe kun je er mee aan de slag. Het congres is gratis toegankelijk en gericht op producenten van bouwmaterialen en producten en het inkoop/aanbestedingsproces hiervan, dank aan beleidsmakers en opdrachtgevers.

Dit congres is onderdeel van het project Life Level(s) dat DGBC samen zeven andere Europese Green Building Councils in 2020 gestart is. Binnen dit project staat het promoten van een uniforme visie op drie onderdelen centraal; LCA (Life Cycle Assessments), LCC (Life Cycle Costing) en IAQ (Indoor Air Quality). Hiervoor organiseert DGBC drie online congressen gericht op deze drie thema’s. Het eerste congres in deze reeks staat in het teken van Life Cycle Assessments. Meer informatie over Level(s) staat hier.

Programma

TijdProgramma
15:30 uurIntroductie en toelichting Level(s) Framework
door Remy Heijer, projectmanager DGBC
16:00 uurEerste ronde subsessies
met o.a. 'hoe bereken ik een LCA' en 'LCA als sturingsmiddel'
16:30 uurKorte break en wisseltijd
16:35 uurTweede ronde subsessies
met o.a. 'meer over databases en tools', 'LCA in de praktijk voor producenten' en 'voorbeeldprojecten'
17:05 uurMeer over Life Level(s) en Afsluiting
door Remy Heijer

Aanmelden

Aanmelden kan via de inschrijfknop in het menu. Deelname is gratis.

Frank Bouma

Key accountmanager

Vepa

Jeanette Levels-Vermeer

Senior adviseur circulariteit

LBP Sight

Mantijn van Leeuwen

Algemeen directeur

NIBE

Sara Rademaker

Adviseur circulair inkopen en opdrachtgeverschap

Circulair Support

Remy Heijer

Projectmanager

DGBC


Wat is Level(s)?

Level(s) is een lijst met gemeenschappelijke indicatoren voor duurzaam bouwen die zijn opgesteld door de Europese Unie. Daarbij is gekeken naar de volledige levenscyclus van gebouwen om hun potentieel voor emissiereductie, efficiëntie, gezondheid en circulariteit optimaal te benutten.

Naast CO-reductie zijn dit de belangrijkste indicatoren binnen Level(s):

  • Life Cycle Assessment (LCA)
  • Life Cycle Costing (LCC)
  • Indoor Air Quality (IAQ)

Level(s) is geen certificeringssysteem, zoals BREEAM, maar kan daar wel input voor leveren. Het moet organisaties in de hele Europese bouwsector stimuleren om uniform samen te werken. 

Kijk hier voor meer informatie over Level(s).  

Wat is het project Life Level(s)?

Life Level(s) heeft als doel om duurzaam bouwen in Europa te standaardiseren. Dit doel wordt gerealiseerd door bewustwording te vergroten en het gebruik van indicatoren uit het Level(s) Framework te stimuleren. Onderdeel van het Life Level(s) project is het vergelijken van criteria uit de certificeringssystemen van verschillende landen, zoals BREEAM-NL in Nederland, HQE in Frankrijk en DGNB in Duitsland. Daarbij wordt gekeken naar de rol van deze criteria in bouwprojecten en aanbestedingen, en welke verbetermogelijkheden er zijn.

Het Life Level(s) project wordt medegefinancierd door het Life Programme van de EU. Het is een driejarig project dat loopt van 2019 tot en met 2022. Naast DGBC zijn er zeven Europese Green Building Councils betrokken bij het Life Level(s) project. Alle betrokken partners zijn verantwoordelijk voor de uitvoering en implementatie van de uitkomsten.

Lees hier meer over Life Level(s).

Gerelateerd nieuws

Meld je nog snel aan voor het DGBC Future Leaders Program 2021

Meld je nog snel aan voor het DGBC Future Leaders Program 2021

Iris Rijneveld nieuwe ontwikkelaar en teamleider DGBC Academy

Iris Rijneveld nieuwe ontwikkelaar en teamleider DGBC Academy

Kijk terug: Meten van fysieke klimaatrisico’s

Kijk terug: Meten van fysieke klimaatrisico’s