Expertmeeting Life Level(s) - Europese criteria voor duurzaam bouwen

Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden.
Bekijk de agenda voor aankomende evenementen en trainingen.

DGBC werkt samen met zeven andere Europese Green Building Councils in het project Life Level(s). Doel is het promoten van een uniforme visie binnen Europa op de drie onderdelen van Level(s), te weten: Life Cycle Assessments (LCA), Life Cycle Costing (LCC) en Indoor Air Quality (IAQ). Level(s) is een EU-initiatief om duurzaam bouwen in Europa te harmoniseren en te promoten.

In 2020 heeft DGBC een inventariserend onderzoek uitgezet over de huidige en gewenste positie van LCA, LCC en IAQ criteria in aanbestedingen binnen Nederland en andere landen in Europa. De resultaten zijn inmiddels verwerkt. Tijdens de expertmeeting Life Level(s) op donderdag 8 april gaan we hier verder op in. Aan de hand van praktijkvoorbeelden diepen we de drie indicatoren verder uit.

Obstakels en mogelijkheden

Tijdens de expertmeeting gaan we met de aanwezige experts in gesprek om de rol van LCA, LCC en IAQ binnen de bouwsector en aanbestedingen te verbeteren om zo te kunnen verduurzamen. We zullen de grootste obstakels en mogelijkheden in Nederland om LCA, LCC en IAQ in openbare aanbestedingen op te nemen identificeren.

Indicatoren in voorbeeldprojecten

Daarnaast bekijken we aan de hand van voorbeeldprojecten, zoals EDGE olympic en Biosintrum, die indicatoren van Level(s) raken en welke lessen we hier uit kan halen. Onder andere Mirjam Peters (DGMR) en Gerard van Dijk (Brink) nemen ons mee in hun kennis en ervaringen binnen deze projecten.

Aanmelden

Direct deelnemen aan de expertmeeting kan via deze link. Deelname is gratis. 

 

 

Remy Heijer

Projectmanager, Dutch Green Building Council

 

Mirjam Peters

Adviseur duurzame leefomgeving, DGMR

 

Gerard van Dijk

Partner, Brink

 

 

Wat is Level(s)

Level(s) is een lijst met gemeenschappelijke indicatoren voor duurzaam bouwen. De lijst is opgesteld door de Europese Unie.

Er is gekeken naar de volledige levenscyclus van gebouwen om hun enorme potentieel voor emissiereductie, efficiëntie, gezondheid en circulariteit aan te pakken. De ‘key indicators’ binnen Level(s) zijn naast CO₂-reductie:

  • Life Cycle Assessment (LCA)
  • Life Cycle Costing (LCC)
  • Indoor Air Quality (IAQ)

Level(s) is geen certificeringssysteem, zoals BREEAM, maar kan daar wel input voor leveren. Het moet organisaties in de hele Europese bouwsector stimuleren om uniform samen te werken.

Wat is Life Level(s)

Het project heeft als doel om duurzaam bouwen in Europa te standaardiseren door organisaties bewust te maken en gebruik van de indicatoren uit het framework van Level(s) te stimuleren.

Het project wordt medegefinancierd door het Life Programme van de EU. Dit project zal drie jaar duren, van 2019 tot en met 2022. De betrokken partners, bestaande uit acht Europese Green Building Councils, waaronder DGBC, zijn verantwoordelijk voor de uitvoering en implementatie van de uitkomsten.

Voor meer informatie: https://lifelevels.eu/
Kijk hier voor meer informatie over Level(s).

DGBC-partners

Brink B.V. | DGMR Bouw B.V.

Gerelateerd nieuws

'Ik wil inspirerende leiders met lef ondersteunen'

'Ik wil inspirerende leiders met lef ondersteunen'

Hoe adaptief is jouw gebouw? 

Hoe adaptief is jouw gebouw? 

Groene Kamer met Laura Bromet (GroenLinks) en Peter de Groot (VVD)

‘Verminder de regels voor snellere verduurzaming’