DGBW in Utrecht: Woningopgave

Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden.
Bekijk de agenda voor aankomende evenementen en trainingen.

Dutch Green Building Week 2023 komt naar jou toe in oktober. In de week van 9 tot en met 13 oktober reizen we in vier dagen naar vier regio’s: Rotterdam, Eindhoven, Assen en Utrecht. De regiodagen sluiten we af bij het Dura Vermeer Inspiration Centre op donderdag 12 oktober. Laat je hier inspireren tot nieuwe woonoplossingen.

Op donderdag 12 oktober vind je ons in Utrecht, waar we te gast zijn bij Dura Vermeer. Het centrale onderwerp van deze bijeenkomst is woningbouw, met de nadruk op ontwikkelingen in binnenstedelijke gebieden. Hoe kunnen we op een toekomstbestendige manier sociaal-inclusieve wijken ontwikkelen? Wat is de sociale impact van optoppen, ondertoppen en splitsen? Welke kansen liggen er voor demontabel en remontabel bouwen? En wat moet er gebeuren om dit alles tot een succes te maken? Dat zijn vragen die we bespreken met een panel van experts uit de keten.

Programma


Plenair programma

9.00Inloop
9.30Welkom
Annemarie van doorn, Directeur DGBC

9.35

Interview
Rob Steijn, Directeur Dura Vermeer Divisie Bouw en Vastgoed
9.45

Panelgesprek - De woningopgave

Gasten:
Annemarie van Doorn, Directeur DGBC (Moderator)
Robert Kohsiek, directeur/oprichter, Wonam
Siobhan Burger, Senior Conceptontwikkelaar Maatschappelijke Impact, Dura Vermeer
Sanne van Manen, Senior Associate | Architect, MVRDV en initiatiefnemer van Platform Woonopgave
Jan Kadijk, programmamanager DGBC


Subsessies

10.30Optoppen als duurzame vorm om vastgoed toe te voegen
Dura Vermeer 
10.30Circulair uitvragen en rapporteren voor bestaand vastgoed
Rijksvastgoedbedrijf met DGBC
11.15Bestaande wijken toekomstbestendig maken. Hoe doe je dat?
Dura Vermeer

Aanmelden 

Er is een beperkt aantal plekken beschikbaar voor het plenaire programma en de subsessies bij het Dura Vermeer Inspiration Centre. Wil jij erbij zijn? Meld je snel aan via de button in het menu. Voor activiteiten in de regio kun je je apart aanmelden.

Aanmeldingen van na 6 oktober ontvangen uiterlijk één dag voor de sessie een bevestiging. 

Activiteiten in de regio

Na het plenaire programma bij de duurzame hub vinden er in de hele regio allerlei activiteiten plaats.

Duurzame hub: Dura Vermeer Inspiration Centre 

Deze duurzame hub is een inspiratiecentrum waar wordt gewerkt aan projecten in de woningbouw, utiliteitsbouw en infrastructuur. De realisatie van het Inspiration Centre was in handen van Dura Vermeer zelf en het BREEAM-NL Excellent gecertificeerde gebouw is ontworpen door MONK Architecten. Duurzaamheid en circulariteit waren leidende principes. Zo zijn materialen uit sloopprojecten van de bouwer hergebruikt in het inspiratiecentrum. 

Adres:    Hertogswetering 157, 3543 AS Utrecht

Andere regio's

DGBW gaat ook naar regio Rotterdam, Eindhoven en Assen. Bekijk het programma per regio en meld je aan via het agenda-item van de dag. 

We volgen het plenaire programma op met subsessies. De sessies worden georganiseerd door partners van DGBC.

Optoppen als duurzame vorm om vastgoed toe te voegen
10.30 - 11.15

Tim Peeters, Dura Vermeer 

We horen er veel over optoppen, aanplakken, inbouwen... maar hoe werkt dat nu eigenlijk? Projectontwikkelaars en Architecten maken en bedenken de mooiste en meest uiteenlopende opstoppingen 3, 4, 5 lagen erbovenop. Maar is dit (sociaal) duurzaam? Hoe zorg je voor een optimaal product met een lage MPG, slimme bouwlogistiek, blik op de omgeving wat op ieder dak past.

Circulair uitvragen en rapporteren voor bestaand vastgoed
10.30 - 12.00

Arjan Schrauwen & Sander de Jongh, Rijksvastgoedbedrijf
Ruben Zonnevijlle, DGBC

Hoe vraag je circulair uit en rapporteer je hierover voor het beheer en onderhoud van bestaand vastgoed? Naar aanleiding van de uitkomsten van het Paper Circulair Beheer en Onderhoud dat aan het Rijksvastgoedbedrijf is overhandigt in juni dit jaar, is het Rijksvastgoedbedrijf hiermee aan de slag gegaan. Een van de uitkomsten van het paper was het uitvragen en rapporteren van circulariteit als opdrachtgever bij onderhoud- en beheercontracten. Het Rijksvastgoedbedrijf organiseert samen met DGBC een werksessie over dit onderwerp.

Bestaande wijken toekomstbestendig maken. Hoe doe je dat?
11.15 - 12.00

Siobhan Burger, Senior Conceptontwikkelaar Maatschappelijke Impact, Dura Vermeer 

Dura Vermeer zet in op samenredzaamheid en veerkrachtige gebieden. In een geslaagde leefomgeving is ruimtelijke en ecologische kwaliteit onlosmakelijk verbonden met sociale opgaven. Hoe kun je gebiedsgericht ontwikkelen vanuit het 5-generatie denken en welke samenwerkingsvorm past hierbij?Siobhan Burger 


De rechtvaardige stad is wat Siobhan Burger (35) drijft. Ze is werkzaam als Senior Conceptontwikkelaar Maatschappelijke Impact bij Dura Vermeer, in welke rol zij de menselijke maat en sociale structuren vertegenwoordigd in complexe ruimtelijke opgaven. Zij maakt zich hard voor het verbestendigen van sociale duurzaamheid in gebiedsontwikkeling. In haar werk in het sociaal/fysieke domein komen ruimtelijke ontwikkeling, maatschappelijke thema’s en kunst en cultuur samen. Ze is actief als spreker, moderator en dagvoorzitter.


Gerelateerd nieuws

DGBC bestaat 15 jaar en dat vierden we bij het Scheepvaartmuseum!

DGBC bestaat 15 jaar en dat vierden we bij het Scheepvaartmuseum!

Dit was Dutch Green Building Week 2023: Elke schakel telt

Dit was Dutch Green Building Week 2023: Elke schakel telt

DGBC lanceert BREEAM-NL keurmerk voor nieuwbouwwoningen

DGBC lanceert BREEAM-NL keurmerk voor nieuwbouwwoningen