DGBC Congres - Meters Maken voor Klimaat

Tijdens de Dutch Green Building Week vindt op donderdag 28 september 2017 het DGBC Congres plaats in Circl, het circulaire paviljoen van ABN AMRO in AmsterdamDit congres wordt door DGBC georganiseerd in het kader van de Dutch Green Building Week (DGBW). Het belooft een interessante bijeenkomst te worden voor ruim 400 professionals uit - en gelieerd aan - de gebouwde omgeving.

Dit congres wordt mede mogelijk gemaakt door hoofdsponsor ABN AMRO en de DGBW PartnersHet congres sluit aan bij de misschien wel de meest noodzakelijke editie van de DGBW uit de geschiedenis. De zorg om het milieu groeit, zoals we bijna dagelijks zien in de media. Willen we de klimaatdoelstellingen halen, dan is het zaak grondiger te verduurzamen. Aanzienlijk meer gebouwen moeten sneller en grondiger worden verduurzaamd. Tijdens het congres gaan we dieper in op het strijdplan dat nodig is om de gebouwde omgeving sneller en grondiger te verduurzamen. Het thema Meters maken voor klimaat sluit aan op de ontwikkeling van het Deltaplan Duurzame Renovatie.

Meters maken voor klimaat

Vanaf 11:30 uur bent u welkom om onder het genot van en duurzame lunch te netwerken met andere deelnemers. Om 12:30 uur trapt Rutger Mollee het congres af met een aantal korte interviews met onder andere de ABN Amro en Circl. Aansluitend vertelt Ed Nijpels, Voorzitter van de borgingscommissie van het klimaatakkoord bij SER, meer over de urgentie van het maken van meters voor het klimaat.

Lizzy Butink, Marianne Davidson en Yvette Watson gaan in gesprek en vertellen meer over Young Professionals en duurzaamheid. Politicus en schrijver Jan Terlouw neemt ons mee in zijn verhaal waarom hij vindt dat de gebouwde omgeving in bewerking moet komen en over de maatschappelijke waarde die wij gezamenlijk kunnen bereiken. 

Tijdens een dialoogsessie over het thema ‘Meters maken voor klimaat’ gaan de voorzitters van verschillende brancheorganisaties met elkaar in gesprek. Onder andere Doekle Terpstra (voorzitter van Uneto VNI), Nathalie de Vries (Voorzitter van BNA), Frank van Blokland (Directeur IVBN) en Natalie Hofman (FMN) leveren hun bijdrage in dit gesprek onder leiding van de dagvoorzitter. Na deze inspirerende gesprekken is het tijd voor inhoudelijke verdiepingen tijdens de parallelle sessies. Verschillende organisaties nemen u in een uur mee in hoe zij, en u, meters voor het klimaat maken. De parallelle sessies worden onder andere gehost door ABN AMRO, Alklima, NUON en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. 

Als afsluiting zal Jan Peter Balkenende ingaan op het belang van samenwerking en de verbinding tussen overheid en bedrijfsleven.

Hieronder treft u het voorlopige programma van het congres. 

11:30 uurOntvangst met duurzame lunch
12:30 uurWelkom door moderator
Rutger Mollee
12:35 uurKorte interviews met DGBC, ABN AMRO & Circl
12:45 uurKeynotes van o.a.:
Ed Nijpels, voorzitter borgingscommissie klimaatakkoord, SER
Jan Terlouw, politicus en schrijver
Lizzy Butink, Yvette Watson en Marianne Davidson, Young Professionals
13:45 uurPanelgesprek Meters maken voor klimaat
met o.a. Doekle Terpstra, voorzitter Uneto VNI, Nathalie de Vries, voorzitter BNA en Frank van Blokland, directeur IVBN.
14:00 uurPauze 
14:30 uurParallelsessies, zie tabblad voor verdere toelichting
15:30 uurPauze 
16:00 uurVervolg plenaire bijeenkomst
16:15 uurKeynote
Jan Peter Balkenende, voorzitter Dutch Sustainable Growth Coalition (DSGC)
17:00 uurNetwerkborrel
18:00 uurEinde congres

Dit programma is onder voorbehoud, er kunnen dus nog wijzigingen plaats vinden. 

De parallelsessies worden verzorgd door de hoofdsponsor en gouden partners van de Dutch Green Building Week.

Meer informatie over de sessies volgt binnenkort.

Jan Peter Balkenende

Prof.dr. Jan Peter Balkenende tussen 2011 en 2016 was hij partner bij EY en richtte zich op Corporate Responsibility, internationale zaken en onderwerpen die zich bevinden op het snijvlak van de publieke sector en de private sector. Momenteel is hij External Senior Advisor to EY. Hij is voorzitter van de Dutch Sustainable Growth Coalition (DSGC). Oud- Minister- President, is sinds 2010 tevens hoogleraar Governance, Institutions and Internationalisation aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Per 1 september 2017 zal hij toetreden tot de Raad van Commissarissen  van ING. 

Frank van Blokland

Frank van Blokland is als economisch geograaf in 1983 cum laude afgestudeerd en sinds 2002 directeur van IVBN. Daarvoor werkte hij als secretaris Economische en Europese zaken bij de Vereniging voor het Grootbedrijf in de Bouw en was hij algemeen secretaris van de noordelijke werkgevers-organisatie VNO-NCW en hoofd economische zaken van de gemeente Groningen. Hij begon zijn loopbaan op het grensvlak tussen overheid en bedrijfsleven als linkerhand van de burgemeester van Stadskanaal. Tijdens zijn studie was hij parttime docent aardrijkskunde. Frank is getrouwd met Marijke en zij hebben samen vier volwassenen kinderen.

Bart van Breukelen

Bart van Breukelen is sinds 1 januari 2016 de nieuwe voorzitter van de vereniging van projectontwikkelaars Neprom. Hij studeerde architectuur en stedenbouw in Eindhoven. Eerst werkte hij twee jaar als architect en daarna werd hij projectontwikkelaar. De eerste elf jaar werkte hij bij een rechtsvoorganger van AM. In 1999 stapte hij over naar Blauwhoed Eurowoningen. Vanaf 2007 werkt hij voor Johan Matser, dat in 2008 opging in Synchroon. Sinds 2008 is Van Breukelen daar directievoorzitter.  In 2016 volgde hij Wienke Bodewes op als voorzitter van Neprom.

Lizzy Butink

Lizzy Butink is duurzaamheidsmanager bij a.s.r. vastgoed vermogensbeheer. Sinds 2,5 jaar is zij daar het duurzame gezicht en verantwoordelijk  geweest voor het realiseren van een gezamenlijke visie en beleid op gebied van mvo en duurzaamheid. Ze besteedt veel tijd aan het verbinden van organisaties, deelname in werkgroepen, organiseren van interne en externe masterclasses en studiemiddagen en presenteren van haar duurzaamheidsmissie tijdens evenementen.

Marianne Davidson

Marianne Davidson haalde haar bachelor in Sociale Geografie & Planologie en haar master Real Estate Studies. Eind november 2013 is ze begonnen als trainee/adviseur bij VolkerWessels op het gebied van duurzaamheid en omgevingsmanagement. Marianne Davidson won in november 2016 de DGBC Future Leaders Case, waarbij ze met drie andere young professionals een aanpak heeft uitgedacht voor de verduurzaming van de installatietechniek, een branche waar ze tot nog toe alleen zijdelings mee te maken heeft. En ook hier merkt ze weer; als je je maar blijft verbazen en vragen blijft stellen.


Annemarie van Doorn

Annemarie van Doorn is sinds 2014 directeur van de Dutch Green Building Council. Voor haar werk bij de Dutch Green Building Council was zij initiator en directeur van de Green Business Club Nederland. Daarvoor heeft Van Doorn jarenlang bij ABN AMRO gewerkt, waaronder op de afdeling Corporate Sustainable Development. Ook heeft Annemarie van Doorn in 2008 aan de wieg gestaan van de Dutch Green Building Council waar ze als bestuurslid verantwoordelijk was voor positionering. Zo heeft ze samen het initiatief genomen voor de succesvolle Dutch Green Building Week. Van Doorn is afgestudeerd als psycholoog.

Natalie Hofman

Natalie Hofman is goed in het opbouwen van nieuwe organisaties. Dit heeft ze voor Sodexo Altys, Strukton Worksphere, TBI en CWF heeft gedaan.  Momenteel werkt Natalie Hofman als directeur bij Flexim Netherlands en FGB Facility Group. In de wereld van facilitair, bouwkunde en techniek voelt zij zich thuis. Zij geeft advies om organisaties optimaal in te richten of te reorganiseren. Het voorzitterschap van FMN stelt haar in staat om ontwikkelingen te volgen, nieuwe onderwerpen te verkennen en in gesprek te komen met vakgenoten. 

Ed Nijpels

Ed Nijpels begon zijn politieke loopbaan in de JOVD, de landelijke jongerenorganisatie van de VVD. In 1977 werd hij als een der jongste leden gekozen in de Tweede Kamer. Hij ging van fractievoorzitter naar lijsttrekker, om vervolgens in 1986 minister van VROM te worden. Als minister was hij onder meer verantwoordelijk voor de eerste wereldwijde Klimaatconferentie in Noordwijk, het eerste Nationale Milieubeleidsplan en de Vierde Nota Ruimtelijke Ordening. Na een driejarig uitstapje naar het bedrijfsleven werd Nijpels in 1999 benoemd tot commissaris van de Koningin in Friesland. In 2008 nam hij afscheid als commissaris en sinds die tijd vervult hij een aantal functies bij maatschappelijke organisaties, overheden en het bedrijfsleven. Nijpels is onder meer onafhankelijk voorzitter van de SER Borgingscommissie die de uitvoering van het Energieakkoord bewaakt.

Jan Terlouw

Jan Terlouw is een fysicus, schrijver en voormalig politicus. Terlouw begon in 1948 een studie wis- en natuurkunde en haalde in 1956 zijn doctoraalexamen. daarna deed hij dertien jaar lang wetenschappelijk onderzoek en in 1964 promoveerde hij op zijn onderzoek naar kernfusie. Terlouw besloot dat hij ook andere dingen wilde doen in zijn leven. Hij werd politicus en schrijver van kinderboeken. In 1981 behaalde de D66 met Terlouw als lijsttrekker een grote verkiezingsoverwinning. Daarop werd Terlouw minister van Economische Zaken. In 1982 ging Terlouw in Parijs werken als secretaris-generaal van de Conferentie van Europese transportministers.In 1999 keerde Terlouw terug in Den Haag als senator in de Eerste Kamer.

Doekle Terpstra

Doekle Terpstra is een Nederlands bestuurder. Sinds 1 februari 2017 is Terpstra voorzitter van UNETO-VNI, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel. Vanaf mei 2014 is hij actief als aanjager van het Nationaal Techniekpact 2020. Tot 1 december 2014 was hij bestuursvoorzitter van de Hogeschool Inholland. Van januari 1999 tot en met april 2005 was Terpstra voorzitter van het Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV) en van mei 2005 tot en met november 2010 van de HBO-raad. Tussen juni 2009 en september 2013 was hij bondsvoorzitter van de Koninklijke Nederlandse Schaatsenrijders Bond (KNSB).

Nathalie de Vries

Nathalie de Vries is naast haar werk voor MVRDV ook voorzitter van de BNA, lid van de Raad van Toezicht van het Groninger Museum en bestuurslid van Witte de With Centre for Contemporary Art in Rotterdam. Ze neemt regelmatig zitting in internationale jury’s en doceert op de Kunstacademie Düsseldorf waar zij sinds 2013 professor in Architectuur is. Ze was als gastdocent verbonden aan Harvard Graduate School of Design, Technische Universität Berlin, Illinois Institute of Technology in Chicago, Berlage Instituut in Rotterdam en de TU Delft.

Yvette Watson

Yvette Watson is voorzitter van de FMN expertgroep circulaire en inclusieve economie. Daarnaast werkt Yvette bij de Koninklijke Bibliotheek waar Yvette haar kennis in om de organisatie te verduurzamen. Als facility manager heeft zij zich hard gemaakt om samen met de betrokken marktpartijen continu op zoek te gaan naar het duurzamere alternatief. Tevens is Yvette medeoprichter van PHI Notes en PHI Factory. Met PHI Notes wilde zij een slim circulair product op de markt brengen met een positieve impact op de samenleving. 

Dagvoorzitter - Rutger Mollee

Rutger Mollee is na zijn studie OverheidsCommunicatie gestart als dagvoorzitter. In de afgelopen jaren deed hij ervaring op in de profit en non-profit sector, tijdens serieuze en informele bijeenkomsten. Inmiddels is hij een van de meestgevraagde dagvoorzitters van Nederland. In 2014 werd hij beloond door een vakjury: hij werd finalist in de “Dagvoorzitter van het Jaar” verkiezing.

OrganisatieFunctie
a.s.r. Vastgoed VermogensbeheerDuurzaamheidsmanager
a.s.r. Vastgoed VermogensbeheerManaging Director
Aberdeen Property Investors the NetherlandsAsset Manager
ABN AMROFacility manager
ABN AMRO‎Manager Business Management 
ABN AMRORelatiemanager sectorteam Bouw regio Noordwest
ABN AMROManager Real Estate
ABN AMROsectorbanker overheid & onderwijs
ABN AMROProcurement Consultant
ABN AMRORelatiemanager Commercial Clients I
ABN AMROManager Suppliers & Product Development Facility Management
ABN AMROStrategy Consultant
ABN AMROManager Bouw
ABN AMRODirecteur Customer Experience
ABN AMRORelatiemanager sector Bouw
ABN AMRODirecteur Circulair Paviljoen
ABN AMROBusiness Development CIRCL
ABN AMROTransitieleider
ABN AMROSector Banker
ABN AMRODirector Sustainable Banking
ABN AMRODirecteur Facility Management
ABN AMROReal Estate Project Manager
ABN AMROhead of Real Estate & Public Sector clients
ABN AMROrelatiemanager sectorteam Bouw
ABN AMROBusiness Intelligence Consultant
ABN AMRODirecteur bouw
ABN AMRODirecteur Real Estate
AKD N.V.Advocaat/ Partner
AKD N.V.Partner / Notaris
Albert Heijn Real Estate & ConstructionSenior Vice President Ahold Europe Real Estate & Construction
Alliander N.V.Directeur Shared Services
ARCADIS Nederland B.V.European Director
ARCADIS Nederland B.V.Programmamanager Big Urban Clients Europe
ASN BankBedrijfshoofd ASN (Duurzame financieringen)
Assemblee SpeakersSchrijver/ Politicus
AT Osborne B.V.Adviseur gebiedsontwikkeling
Averesch B.V.Commercieel Directeur
BIM mediaUitgever Customer Media
BlauwerDuurzame Bouwer
BouwinvestCSR Manager
BouwinvestCSR & Innovation Manager
Brink Climate Systems B.V.Disruption Officer
C2N B.V.Eigenaar
Colliers InternationalConsultant Facility Management
Colt InternationalCommercieel Directeur
Corporate Facility Partners B.V. (CFP)Managing partner
Corporate Facility Partners B.V. (CFP)Algemeen Directeur / Communicatie
Croonwolter&drosDirecteur
Cushman & WakefieldPartner
Daikin Airconditioning Netherlands B.V.Consulting Engineer
De Vries en VerburgHoofd Planontwikkeling
De Vries en VerburgKAM Manager
De Vries en VerburgMarketing & Communicatie
De Vries en VerburgFinancieel directeur
Deerns Groep B.V.Directeur
Delta Development GroupSenior Consultant
Delta Electronics Netherlands B.V.programma manager Delta Buildings
Desso B.V.Account manager
DGMR Bouw B.V.Directeur
DPA Cauberg-HuygenDuurzaamheidsadviseur
DPM | Duurzaamheid in Podia en MuseaEigenaar / Consultant
Duurzaam GebouwdUitgever / Directeur
DWAAlgemeen Directeur
E4S ConsultDirecteur / Adviseur
Ector Hoogstad ArchitectenProjectarchitect
EnecoBusiness Developer
ENGIE Services West B.V.Algemeen Directeur
ENGIE Services West B.V.Marktsegmentmanager Commercieel Vastgoed
Flexim NetherlandsCEO
Forbo Flooring B.V.National Account Manager Commercial Office Buildings
Forbo Flooring B.V.Head of Sales Netherlands
G&S Bouw B.V.Planvoorbereider
G&S VastgoedOntwikkelmanager
Gemeente AmsterdamAdviseur duurzaamheid
Gemeente AmsterdamAfdelingmanager PTE
Gemeente AmsterdamAdviseur duurzaamheid
Gemeente AmsterdamFacility Manager
Gemeente Den Haag, Dienst Stedelijke Ontwikkelingenbeleidsadviseur ruimte en energietransitie
Gemeente RotterdamProjectleider Duurzaam
Gemeente RotterdamProjectleider
Gemeente Utrechtadviseur duurzame ontwikkeling
Geva VastgoedProjectleider
Gyproc Nederland Saint-GobainManager Techniek
Herman de Groot IngenieursOntwerper-/ Projectmanager
HEVO B.V.Directievoorzitter
Hezelburcht B.V.Consultant
Hezelburcht B.V.Managing Consultant Sustainability
Hollander TechniekAfdelingshoofd
HWRK b.v.Partner / Consultant
HWRK b.v.Adviseur Huisvesting en Vastgoed
HWRK b.v.Partner HWRK Housing + Facility Professionals
IGG Bointon de Groot BVBouweconomisch Adviseur
Inbo B.V.Architect
ING Real Estate FinanceProductmanager
ING Real Estate FinanceCommunicatie Manager
ING Real Estate FinanceTechnical Property Manager
ING Real Estate FinanceIntern opdrachtgever
InterfaceHead of Sustainable Development
IntrakoopInkoper/ Productmanager
Isover Saint-GobainCommercieel directeur
IVBNDirecteur
IVBNSenior Beleidsadviseur
J.P. van Eesteren B.V.Projectmanager
Kawneer NetherlandsManager PA &AC
Knauf B.V.Projectadviseur
Koninklijke BibliotheekTeamleider Facilitaire Services
Kuijpers Ecopartners B.V.Manager Duurzame Energie
LBP|SIGHTBouwfysusch adviseur
Maatschappelijke AlliantieVoorzitter
Marku Bouw BVDirecteur
MerinCEO
Mollee CommunicatieDagvoorzitter
MVRDVfounding partner/ architect
NIBEAlgemeen Directeur
NIBEAandeelhouder
NL GreenlabelDirecteur
NS Stations - Exploitatie bedrijfSenior Manager/Portofoliomanager
ORGA ArchitectFounder & Senior architect
OVG Real Estate B.V.Assistent Product Manager
PEFC NEDERLANDVoorzitter
Philips LightingManager Government Affairs
PROVADAContent director
PwCProjectcoördinator
PwCPortfoliomanager
Redevco Nederland B.V.Project Manager
RijksvastgoedbedrijfSenior Adviseur strategie
ROCKWOOL B.V.Manager Public Affairs / Fire Safety
Sannie Verweij AdviesAdviseur Duurzaamheid
Sapa Building System B.V.Projectmanager
SER - Sociaal Economisch Raad
Siemens Building TechnologiesManager Building Performance & Sustainability
Sika Nederland B.V. / Pulastic SportvloerenAlgemeen directeur at Sika Nederland B.V.
Stichting BRIQSVoorzitter
Strukton WorksphereConsultant
Strukton WorksphereSenior Business Development Manager
Talent voor TransitieKwartiermaker
TNOProgramma Manager Energie in de Gebouwde Omgeving
TRAJECT Adviseurs & ManagersDirecteur-eigenaar
TU DelftProgramma Manager
TU DelftUrbanism quest ambassador
TU DelftStudent
TU DelftHoogleraar
TU DelftAMS program developer Circular City
TVVLDirecteur
Uneto-VNIVoorzitter
Unica Groep B.V.Voorzitter Algemeen Bestuur DGBC
Van Wijnen Holding N.V.Coördinator innovatie
VBI Verkoop Maatschappij B.V.Adviseur Bouwconcepten
VerwolMarketing Manager
VerwolAccountmanager
VestedaDirecteur Acquisitions
Vlakglas Recycling NederlandProjectmanager 
Voila LeusdenLid College van Bestuur
VolkerWessels Vastgoed B.V.Vastgoedontwikkelaar/ Manager Innovatie
Wageningen University & ResearchLeider domein agro en natuur
WDP Nederland N.V.Directeur

Dit congres wordt mede mogelijk gemaakt door de DGBW Partners. DGBC Participanten en relaties van de DGBW Partners hebben relatiecodes ontvangen om kosteloos deel te nemen. 

Wilt u ook deelnemen, maar heeft u geen relatiecode? Neem dan contact met ons op via events@dgbc.nl.

De Dutch Green Building Week wordt voor het zevende achtervolgende jaar georganiseerd door de  Dutch Green Building Council. De week is in het leven geroepen om alle initiatieven op het gebied van duurzaamheid in relatie tot de gebouwde omgeving in de spotlights te zetten. Jaarlijks komen er meer dan 10.000 bezoekers af op de evenementen die tijdens de week worden gehouden. De Dutch Green Building Week vindt plaats op hetzelfde moment als de World Green Building Week. Gezamenlijk worden de krachten gebundeld en staan de uitdagingen om de mondiale klimaatverandering aan te pakken centraal.

De Dutch Green Building Week 2017 vindt plaats van maandag 25 t/m vrijdag 29 september. Het thema van deze editie is 'meters maken voor klimaat'. Deze week staat wederom volledig in het teken van duurzaam bouwen, wonen, werken en duurzame gebiedsontwikkeling.

Wilt u meer weten over de voorgaande edities? Bekijk de terugblik van de DGBW.

Er zijn nog plekken beschikbaar
Inschrijven

Datum

donderdag, 28 september, 2017
van 11:30 tot 18:00 uur

Locatie

Circl
Gustav Mahlerplein
Amsterdam

Contactpersoon

Niek Stukje
010 - 30 32 777