Duurzame gebouwen spotten tijdens uw vakantie: de vijf tips

08 augustus 2017

Duurzaamheids- en vastgoedprofessional bent u natuurlijk 24 uur per dag, zeven dagen per week. Ook tijdens uw vakantie. Dus waarom zwetend slenteren langs kitscherige boulevards, wanneer u zich ook kunt laven aan de duurzame paradepaardjes rond uw vakantiebestemming. We sommen de vijf mooiste voor u op.

1. Hawaii: NOAA

Gaat u naar Hawaii? Gefeliciteerd! Dat heeft u vast verdiend. Maar uw bezoek aan dit tropische eiland is niet compleet zonder een bezoek aan het National Oceanic and Atmospheric Administration’s Inouye Regional Center. Een imposant en zeer energiezuinig gebouw van meer dan 30.000 vierkante meter, gebouwd op een historische plek op het eiland, Pearl Harbour.

2. Italië: Verticaal bos in Milaan

Op weg naar het Gardameer of zuidelijker? Maak dan zeker een tussenstop in Milaan. Want daar staat een gebouw dat het begrip ‘groene gevel’ een compleet nieuwe dimensie geeft. Het hoogbouwcomplex herbergt maar liefst 20.000 bomen en struiken en staat bekend als het ‘verticale bos’. De vraag is of het gebouw met al dat groen ook werkelijk zo duurzaam is als het eruit ziet.

3. Canada: de boom in

In steeds populairder vakantieland is Canada. Rust, ruimte, frisse lucht… En de meest waanzinnige boomhutten die u ooit heeft gezien. Dit onderkomen is de ultieme plek om alle geneugten van het groene Canada tot u te nemen.

4. Scandinavië: het meest duurzame restaurant

Bij Scandinavië denkt u als duurzaam bouwer waarschijnlijk al snel aan Legoland. Mocht u culinair aangelegd zijn, dan is Noma, het beste restaurant ter wereld, wellicht het eerste dat u te binnen schiet. Maar verenigt u beide passies, dan is de restaurantervaring Stedsans aan te raden. Minimalistisch restaurant (met overnachting), midden in de Zweedse bossen, met alleen maar lokale producten. Wel even reserveren, want ook een bos kan volgeboekt zijn.

5. Nederland: doe mij maar…

Voor de thuisblijvers en dagjesmensen is een uitje naar Amsterdam natuurlijk altijd een aanrader. Probeer die drukke Damrak eens voor een keertje te vermijden en stap uit bij station Zuid. Loop naar de Zuidas en bekijk, pal voor het ABN Amro hoofdkantoor, het ultieme toonbeeld van circulair bouwen: Circl. Genoeg inspiratie om minstens tot uw volgende zomervakantie gepassioneerd met duurzaamheid aan de slag te gaan.