Dutch Green Building Council verbindt drie grootste banken in duurzame missie

08 augustus 2017

De Rabobank heeft zich deze week aangesloten bij de Dutch Green Building Council (DGBC), de grootste netwerkorganisatie in Nederland voor duurzaam bouwen. Daarmee zijn nu de drie grootste banken van Nederland verbonden in het najagen van de missie van DGBC: het verduurzamen van de gebouwde omgeving.

Ambitieuze banken

ING (Real Estate Finance) en ABN Amro waren al participant van DGBC. ING heeft het duurzaamheidsbeleid om alleen nog maar duurzame panden te financieren. Hiermee speelt de bank in op de wettelijke verplichting dat alle kantoorpanden in 2023 minimaal een energielabel C moeten hebben. Inmiddels voldoet 30% van het portfolio aan deze norm. Ook ABN Amro heeft onlangs uitgesproken dat zakelijke klanten van ABN AMRO die hun gebouwen willen verduurzamen de investering voor 100% gefinancierd krijgen.

Doelen van Rabobank

Ook Rabobank komt binnenkort met nieuw vastgoedfinancieringsbeleid. Ze wil daarmee klanten stimuleren om een stapje verder te gaan dan de minimale wettelijke verplichtingen rondom duurzaamheid.  Ondertussen ondersteunt Rabobank duurzame koplopers door ze specifieke voordelen te geven bij financiering. Deze voordelen vertalen zich onder andere in gunstigere tarieven. Vanuit een circulaire focus op vastgoed focust Rabobank primair op verduurzaming en transformatie van bestaand vastgoed (levenscyclus vastgoed verlengen). Als nieuwbouw echt noodzakelijk is, dan presteert het pand uiteraard energetisch sterk, maar moet er ook goed nagedacht zijn over de toekomstbestendigheid, alternatieve gebruiksmogelijkheden en de mate waarin een pand als grondstoffenbank kan fungeren. Daarnaast stimuleert Rabobank ook haar particuliere klanten met de Rabo GroenHypotheek voor duurzame nieuwbouw en de samenwerking met Bleeve om bestaande woningen te verduurzamen.    

Tot slot heeft Rabobank zelf ook ambitieuze plannen om haar eigen kantoorpanden te verduurzamen. Naast de noodzakelijke aanpassingen om minimaal label C te krijgen is er ruimte voor innovatieve oplossingen en toepassingen die de kantoren op label A moeten kunnen krijgen. Rabobank wil hiermee laten zien dat ze zelf ook graag koploper wil zijn op de kantorenmarkt.

Versnelling op gang

Annemarie van Doorn, directeur van de Dutch Green Building Council, is trots op het feit dat de drie grote banken zich hebben aangesloten bij DGBC en zodoende de missie onderschrijven. “De financiers zijn een essentiële schakel bij het verduurzamen van de gebouwde omgeving. Het toont aan dat de versnelling nu echt op gang komt.” Naast ING, ABN Amro en Rabobank zijn ook ASN Bank, Triodos en NIBC Bank participant van DGBC.

Bekijk hier alle participanten van DGBC.