Column Future Leader Malu Hilverink: Van gebouw naar beweging

24 juli 2018

We hebben tegenwoordig de middelen om duurzame gebouwen neer te zetten. Bedenken fantastische oplossingen met onze knappe koppen. Kortom: we zijn goed bezig! Maar in een wereld die in brand staat, en in een bouwsector waarin grondstoffen opraken, hebben we niet genoeg aan duurzame gebouwen. We hebben een radicale verandering nodig. Een beweging. Een dominosteen die nog veel meer actie teweegbrengt. 

Met Circl, het circulaire paviljoen van ABN AMRO, hadden we bijna een duurzaam gebouw neergezet. Gelukkig is het een duurzame beweging geworden, maar niet zonder slag of stoot. Met het projectteam hebben we het hele ontwerpproces stil gelegd terwijl de bouwput al werd gegraven. Dit omdat we het gevoel hadden dat we duurzaamheid wel achterna jaagden, maar niet doorleefden. En dat gevoel volgen vraagt om kwetsbaarheid in combinatie met heel veel lef. Het was de drive waarmee we iedereen over de streep trokken, niet onze gelikte presentatie en goed onderbouwde Excel-sheets.

Binnen organisaties richten we ons veelal op cijfers en resultaten in plaats van de purpose. We zitten vast in ons eigen systeem en vergeten daarbij dat we onderdeel uitmaken van een groter geheel, de maatschappij, de natuur en onze aarde. Maar om cijfers om te zetten in waarde en deze brede context weer te zien, hebben we mensen nodig. Andersdenkenden. Mensen die durven te dromen. En door die dromen anderen inspireren. Samen met excel-denkers en doeners, want alleen met elkaar kunnen we toewerken naar ons gemeenschappelijke doel: een gezonde duurzame wereld voor onszelf en toekomstige generaties. En dat vergt een grensoverschrijdende blik. De natuur deelt zichzelf immers ook niet in hokjes.

Ik geloof dat we met elkaar in staat zijn deze beweging te creëren. Zolang we maar blijven dromen en het lef hebben om het anders te doen. Net zoals met Circl. Maar bovenal, door bij elke keuze die we maken onszelf de vraag te stellen: bouw ik enkel een duurzaam gebouw, of creëer ik een duurzame beweging.

Terwijl ik dit typ zie ik een groepje gepensioneerde dames uit de buurt aanschuiven aan het tafeltje naast me voor een kopje koffie. Ze gaan straks mee met de rondleiding en gaan waarschijnlijk voor het eerst aanraking komen met circulariteit. Het maakt me trots, we slagen er met Circl langzaam maar zeker in om de verbinding te leggen en mensen bij elkaar te brengen. Langzaam maar zeker komt er beweging. Dat maakt het verschil. Want een gebouw zonder ziel, is als een prachtige villa waar een slecht huwelijk onder huist. 

 

Malu Hilverink 

Deze column werd geschreven als eindopdracht van het DGBC Future Leaders Program 2017. De komende maanden verschijnen op deze plek nog meer columns van de deelnemers van dit leiderschapsprogramma. Voor meer informatie over het Future Leaders Program 2018 kun je terecht op: https://www.dgbc.nl/flp