Platform Duurzame Huisvesting lanceert Greenlease Menukaart

Het Platform Duurzame Huisvesting, waar DGBC onlangs voorzitter van is geworden, heeft samen met Vastgoedmanagement Nederland en Jones Lang LaSalle de Greenlease Menukaart gelanceerd. De menukaart is een online tool om eigenaren en huurders te stimuleren om duurzaamheidsdoelen in de huurbepalingen vast te leggen. 

Het instrument is aangeboden aan de Vereniging Raad van Onroerende Zaken (ROZ). Aart Hordijk, directeur van ROZ ontving de eerste Greenlease Menukaart. Hordijk heeft toegezegd de Menukaart op te nemen als vaste bijlage bij de standaard huurovereenkomsten van ROZ. De Greenlease Menukaart is een logisch vervolg op de in november 2011 gepresenteerde Leidraad Green Lease.

De aanleiding voor de menukaart is het knelpunt van de zogenaamde split incentive: de vastgoedeigenaar draait op voor de kosten van verduurzaming en de huurder profiteert van bijvoorbeeld minder energielasten. Met een Greenlease kunnen eigenaar en huurder vooraf en gezamenlijk aanvullende afspraken maken over wederzijdse inspanningen tijdens de huurperiode. Het gaat erom dat het voor zowel huurder als verhuurder aantrekkelijk is om een zo duurzaam mogelijk gebouw te realiseren door duurzame ontwikkeling, duurzaam gebruik en duurzaam beheer. De Greenlease Menukaart geeft hiervoor het meest concrete handvat dat op dit moment in de markt bestaat.

Yvette Watson, voorzitter van de kenniskring Duurzaam van FMN, is blij met het nieuwe instrument: “ik ben er van overtuigd dat de Greenlease Menukaart veel facility managers helpt bij het maken van concrete duurzaamheidsafspraken met vastgoedeigenaren. En wat mij betreft hoef je niet te wachten tot de aanvang van een nieuwe huurperiode. Ga in gesprek met de verhuurder. De Greenlease Menukaart is ook een waardevol instrument om binnen een lopende overeenkomst de afspraken aan te scherpen en aan te vullen”.

Meer informatie over de Greenlease Menukaart is te vinden op http://www.platformduurzamehuisvesting.nl/menukaart

Bron: FMN

Gerelateerd

De route naar Paris Proof, oftewel CO2-neutraal, vastgoed is voor beleggers en vastgoedeigenaren een noodzakelijke reis geworden.

De route voor bestaand vastgoed naar Paris Proof met een integrale CO2-aanpak

Het nieuwe kabinet handhaaft de EU-doelen. Dit is niet de versnelling die we zouden willen.

DGBC over regeerakkoord 2024: ‘Duurzame ambitie zal van de markt moeten komen’

Nationale SDG rapportage

Nationale SDG Rapportage roept op tot samenwerking en scherpe toekomstvisie